Una bona notícia

Avui hi ha una notícia excel·lent: la Cort Suprema espanyola ha sentenciat que el català i el valencià són la mateixa llengua. Aquesta fa deu. El Govern lingüicida valencià –lliurat a una agressió a la llengua tan decididament que és capaç de mostrar-se davant tothom com a paradigma de l’analfabetisme amb vergonya zero– ha anunciat que segurament posarà recurs davant el Constitucional i es basarà en el nou Estatut. Ho sabíem. Però no hem de ser els defensors de la llengua els qui els donem facilitats difonent els seus arguments. Davant tanta de gent que clamava que aquest Estatut representava la secessió lingüística, vaig escriure repetidament que el nou Estatut valencià no diu res de diferent sobre la identitat de la llengua respecte al vell. Per desgràcia, és clar. Tant un com l’altre parlen d’un idioma valencià. Però tant abans com després del canvi d’Estatut hi ha incomptables raons per a afirmar que en qualsevol dels dos textos legals idioma valencià és un simple sinòmin d’idioma català. Els advocats de la nostra part ho defensaran carregats d’arguments, i segur que els lingüicides tornaran a ser derrotats. Sabem, malgrat tot, que continuaran amb la seva malifeta, però estarà bé poder dir que estan i actuen fora de la llei. Crec que en la llengua que ens volen imposar hi ha un mot per a expressar això: forajidos.

2 comentaris

2 comentaris rebuts

    1
  1. Marc - 07 abril 2006 11:10 pm

    S’hauria de fer una enquesta al País Valencià per saber si els que parlen a casa seva la llengua de Joanot de Martorell, consideren que català i valencià són o no dos idiomes diferents.
    Evidentment que el Sr.González Pons i el Sr.Camps quedarien en evidència, igualment que el seu seguici de blavers viscerals. Un dia vaig parlar amb un amic valencià i em va dir que el problema principal era que la llengua es deia català i no un altre nom, i que durant l’època franquista i en l’actualitat han volgut fer creure als valencians que una Catalunya indenpendent vol annexionar el seu regne. Ja us ben asseguro, en ma vida de 29 anys, he esoltat una cosa així al Principat, i menys de cap polític, i us asseguro em moc per esdeveniments reivindicatius a favor de la llengua que es parla des de Salses fins a Guardamar i de Fraga a S’Alguer. Si no es va fer l’intent d’annexió i supressió de la Generalitat Valenciana per part de Catalunya quan la confederació de la Corona d’Aragó era independent, per què s’hauria de fer ara? L’únic que va fer-ho va ser, el Borbó, Felip V amb la guerra de la Successió i l’humiliant Decret de Nova Planta el 1716. A més, un dels pensadors més brillants sobre els països de parla catalana va nèixer a Sueca a la Ribera Baixa, el senyor Joan Fuster i Ortells. Sense menystenir i oblidar en Raimon, la Isabel Clara-Simó, l’Eliseu Climent, entre tants d’altres.

    Per altra banda, algú pot entendre que el PSOE hagi aprovat a Catalunya el deure de conèixer el català dels ciutadans del Principat i per altre costat, intenti ferir de mort la llengua al al Regne de València amb un Estatut de la vergonya?
    Només espero, que el dia que es modifiqui la Constitució de l’Estat Espanyol, el PSOE no s’aliï amb un PP que de ben segur voldrà incloure el valencià com una altra llengua diferenciada al text.

    Totes aquestes aberracions culturals, fan que cada dia que passa des de que tinc raó de consciència, em sento més català i més independentista desacomplexat. Jo tinc grans amics que es senten espanyols i fins i tot parents que viuen en terres castellanes,… només faltaria que no en pogués tenir! Una cosa no treu l’altra, jo no vull trencar l’Estat espanyol, ni que s’enfosi, només vull que la meva terra tingui representació pròpia a la Unió Europea, com a poble i cultura mil·lenària diferenciada de la tan respectable cultura castellana. Quants més siguem els que expressem aquesta opinió legítima i argumentada, menys tabú serà parlar sobre l’independentisme i més gent tindrà accès a escoltar aquesta manera d’enfocar el nostre país.

    Salut!

  2. 2
  3. Elisabet Liminyana - 12 abril 2006 3:28 pm

    Doncs jo sí que voldria trencar l’Estat Espanyol perquè el meu país, Catalunya, no hi és tot dins aquest Estat.
    Ai! Que sempre ens perdem en manipulacions ensenyades des de fa molt…

Podeu deixar un comentari