Que se’n vagin

Un dia de juliol de 1715 una armada borbònica prenia i ocupava l’illa de Mallorca. Els mallorquins perderen la seva organització política secular, substituïda per unes noves institucions comandades a partir d’aleshores per funcionaris forasters enviats de Madrid. Els mallorquins vençuts van ser obligats a allotjar a les seves cases la soldadesca forastera, que s’abocà a una infinitat de saquejos, robatoris, violacions i tota classe d’abusos. Els mallorquins hagueren de callar i aguantar. Igual que tots els catalans.

Amb tres-cents anys l’Estat espanyol sorgit dels fets d’aquell començament de segle ha tingut temps i instruments per a afaiçonar segons la seva conveniència les percepcions i la voluntat dels colonitzats. Però tres-cents anys després hi ha estils i comportaments que no canvien. Aquests dies hem vist com, segons diu la premsa, membres de la Guàrdia Civil presumptament han ofès, maltractat i humiliat una persona —en aquest cas una exemplar ciutadana mallorquina d’origen marroquí— pel fet d’adreçar-se a ells en català. El fet —ja no se sap quin nombre fa— s’ha convertit en tot un ritual: denúncia de l’agredit, informació a la premsa, entrevista dels responsables de l’Obra Cultural Balear amb el delegat del Govern espanyol, bones paraules d’aquest prometent una investigació… I al cap d’un cert temps, un altre cas semblant. A l’hora de menysprear el colonitzat, el colonitzador de qualsevol latitud es passa impunement per l’engonal fins i tot les seves pròpies lleis (com l’Estatut d’autonomia —llei orgànica espanyola— o una normativa recent espanyola que obliga les forces de seguretat a respectar el català). La tirallonga de frases ofensives que rebé la denunciant, segons ha declarat aquesta i reprodueix la premsa, ens deixa bocabadats. Una d’elles és definitiva: “aquí en esta casa no hay otra cosa que odiemos tanto como ese maldito idioma”.

Podem suposar quina era la cosa que més odiaven els mallorquins —i tots els catalans— vençuts i humiliats el 1715. I la cosa que més desitjaven. Tres-cents anys després, i veient que hi ha coses que no tenen solució, per a molts continua havent-hi un desig fet clam contingut però innegable: que se’n vagin.

6 comentaris

6 comentaris rebuts

    1
  1. Rovell - 29 agost 2007 11:24 am

    Parlant de guerres i de Borbons… qui diu que a Mallorca no som republicans encara? Crec que hi ha confusió generalitzata, tanta, que ningú s’ha adonat que el president Antich ahir va acomiadar els reis en un sopar. Això vol dir que ja no tornaran pus per la nostra illa estimada, no?
    Per mi, que si haguessin fet just una festa de comiat en comptes d’acomiadament, les portes els haguessin quedat obertes.
    Està clar, però que, a més, IB3 va seguir la norma marcada per la nota de premsa sortida a la CAIB. No us ho perdeu…

    Hora: 21.00 h.

    Lloc: Palau Reial de l’Almudaina.

    El president del Govern, Francesc Antich, assistirà al sopar d’acomiadament que els reis ofereixen a les autoritats amb motiu de la finalització de les vacances d’estiu de la familia reial.

  2. 2
  3. Marc - 29 agost 2007 1:30 pm

    Em quedo amb la darrera frase del llibre de n’Alfons Lopez Tena “Catalunya sota Espanya”. Una sentència de filosofia oriental que diu així:

    “Fes allò que el teu enemic s’avergonyiria de fer”

    No marxaran mai per les bones. Els haurem de fer fora. Democraticament, es clar!

    Salut,
    Marc
    http://www.catalunyafastforward.blogspot.com

  4. 3
  5. Anna - 29 agost 2007 3:01 pm

    És molt trist que aquestes coses encara succeeixin. Ja comença a ser hora que els catalans ens quadrem. Prou d’aguantar agressions lingüístiques a tort i a dret!

  6. 4
  7. Pere dels cans - 29 agost 2007 5:20 pm

    Val més ser una mora catalanista que un genocida foraster. A qualsevol mallorquí li demanes que li va més nosa i et dirà que els que aquí són mals rebuts són els racistes espanyolistes com el capitan Bartolomé o el número no se quin…

    Socies, Mesquida… quín gremi ens heu duit. Feis-los fora abans que els ciutadans vos treguin a vosaltres per via democràtica.

  8. 5
  9. Antoni Martiàñez - 29 agost 2007 5:35 pm

    Que se’n vagin o, dit d’una altra manera: barco de rejilla!

  10. 6
  11. Miquel - 30 agost 2007 1:07 pm

    Barco de rejilla.
    Perquè m’entenguin.

Podeu deixar un comentari