Premsa esperpèntica

El meu dubte en aquests moments, i en molts de moments, és si he de sentir vergonya per haver nascut i viure a una terra on és possible que surti un diari com El Mundo-El Día de Baleares, o si m’he de tranquil·litzar pensant que jo no tinc culpa de res. El problema no és que es defensin les idees que siguin, que això sempre és saludable, sinó que s’usin mètodes que violen l’ètica professional més bàsica i produeixen repugnància a qualsevol que tingui un mínim de civilitat.

En la seva campanya contra el .cat avui el rotatiu erupta una notícia, sense plànyer-li l’espai, encapçalada pel títol Un empresario advierte que el .cat puede alejar a los turistas de las Baleares. Engospa aquesta. Com que provar no costa gens, provem si el lector –que el diari deu considerar estúpid de solemnitat– es beurà que amb el nefast domini els turistes fugiran escapats de les illes com els conills d’un incendi forestal. La tàctica recurrent de la Mallorca negra i caciquil: quan volen dimonitzar una cosa, sigui el Pacte de Progrés, l’ecotaxa, el punt cat o la barretina de Verdaguer, diuen que amb aquestes coses no vindran turistes i els mallorquins haurem de tornar a menjar moniatos i pa de blat de les Índies.

La notícia adverteix que qui diu això no és un no-ningú, sinó ni més ni menys que el president de l’Associació de Bars i Restaurants de la Llotja, de Palma, qui anuncia un cataclisme econòmic que caurà damunt les Balears per culpa de les tres nefandes lletres. Sense manies adverteix que la introducción del .cat puede resultar perjudicial para los negocios, para el turismo, para las gestiones de plazas hoteleras y las relaciones con las agencias de viajes, com si s’hagués promulgat una llei fent obligatori el .cat i prohibint tots els altres dominis. I també que los clientes del negocio turístico podrían «no tomarse bien que Baleares se incluya en el .cat», com si tots els turistes fossin uns gonelles abrandats que no tinguessin altra cosa a fer que preocupar-se per com acaben les adreces d’internet que manejam en aquest país.

El diari també considera d’un gran interès periodístic la creença de l’audaç empresari segons la qual la finalitat del nou domini «es acabar con nuestra forma de Gobierno, con la Monarquía y con los derechos de la mayoría de los mallorquines y del resto de los habitantes de las Islas Baleares». I, finalment, el rotatiu adverteix els lectors que el cambrer, que no deu parlar un mot de la llengua del país, també és un filòleg aciençat que reivindicó ayer en declaraciones a EL MUNDO /El Día de Baleares la diferencia entre las lenguas que se hablan en Baleares y en Cataluña e insistió en esa diferencia pese a admitir que originariamente el mallorquín y las otras modalidades lingüísticas baleares fueran dialectos del catalán. Originariamente.

El que deia: he de sentir vergonya o què he de sentir?

13 comentaris

13 comentaris rebuts

    1
  1. Toni - 14 maig 2006 12:49 pm

    Si qualcú sap quin bar o restaurant té aquest tipo que ho digui i no hi anirem ni per equivocació.

  2. 2
  3. Marco - 14 maig 2006 1:12 pm

    Home, Bibiloni, normalment no ens en podem sentir responsables de les opinions dels altres. En aquest cas, però, crec que toca sentir vergonya pregona per la casta d’empresaris del negoci del periodisme que ens ha tocat en dissort: arrangen les anècdotes com si foren notícies de debó. Sempre, això sí, al servei d’una determinada idea nacional. Què curiòs, veritat?
    I, per cert, Toni… potser sí hi anirem!!!

  4. 3
  5. Maria Ripoll i Barceló - 14 maig 2006 9:27 pm

    Jo personalment sent vergonya. Vergonya, entre d altres coses, perquè l altre dia passejant pel carrer de Sant Miquel vaig topar amb una paradeta que deia el següent: no al .cat en Baleares. I no només sent vergonya per la paradeta en si, sinó que s hi aturava gent a firmar i se n duien camisetes. Aleshores em va envair un sentiment d impotència i ràbia i , si filam més prim, un sentiment d odi envers aquells que odien la nostra llengua i la nostra cultura. No deman que l estimin, però, si més no, que la respectin i si no els agrada que se n vagin a l Espanya profunda on segur que s hi trobaran a gust al 100%. Així com ho diuen els estrangers: España…toros, flamenco! Potser se m tatxi de radical…però no ho són ells amb nosaltres?
    Per acabar, i per descarregar l escrit de pessisime , vull afegir que aquest mateix dia, quan vaig veure la paradeta famosa, vaig continuar caminant i vaig arribar a la Plaça Major on un grup de joves pintava una gran pancarta que deia: ACAMPALLENGUA. Això em va fer reviscolar i se m varen posar els ulls lluents de veure com encara hi ha gent com jo, de veure esperança i sentir que no tot està perdut i poster també se m varen posar lluents perquè aquest any no hi podré anar. No hi seré en cos (hauré d estudiar els exàmens finals de 2n de Batxillerat), però sí en ànima.

  6. 4
  7. Mireia - 14 maig 2006 11:31 pm

    Amb empresaris aixís, amb l’escalforeta catalanòfoba general i amb la dreta balear esmolant ganivets lingüístics només us cal un altra legislatura amb el PP al Govern de les Balears i ja teniu la revifalla gonellista sortint dels caus frikis on s’amaga, o al 2007 hi ha un Pacte de Progrés triomfant o ho teniu magre, que hi hagi sort.

  8. 5
  9. Kapde - 15 maig 2006 8:46 am

    Que intenint demanar el .bal si tenen humor.

    Els hi faran tan cas com amb el .val

    Colla d’espanyolistes!

    Salut!

    "Espanyolisme és feixisme."

  10. 6
  11. Marc - 15 maig 2006 10:42 am

    Certament encara hi ha gent amb alts graus d’intolerància que viuen a casa nostra tal com ho feien els colonitzadors a les amèriques: desprestigian la cultura autòctona i fent tot el possible per a què desaparegués.
    Gràcies Sr.Bibiloni per no acomplexar-se amb els seus escrits, cada dia som més els que pensem com vostè. A veure su algún dia la mèdia tracta igual els intel·lectuals que pensen com vostè de la mateixa manera que han fet publicitat de Ciutadans de Catalunya.

  12. 7
  13. Benjamí - 15 maig 2006 10:06 pm

    Fan ganes de subscriure’s-hi amb una adreça de correu .cat

    Després posar un filtre que enviï tots els seus missatges al fems.

    M’hi vaig esborrar, de l’adreça .com, després veure-hi brollar massa disbarats, especialment al voltant del .cat. Em poso al lloc de persones que reben campanyes d’«acoso i derribo» des d’aquest diari i faig una regla de tres: si l’estil és el mateix que amb un tema que sí conec, el .cat, llegir res d’aquest diari és altament intoxicant.

  14. 8
  15. Benjamí - 16 maig 2006 8:58 am

    rellegint el meu comentari anterior sembla que hagi caigut de la figuera, amb el .cat, i descobert ara com les gasten a aquest diari. No, però a l’hora de queixar-se cal centrar-se en els temes que es coneixen, quan hi ha elements per a valorar 🙂

  16. 9
  17. Jordi Caldentey - 16 maig 2006 4:41 pm

    Jo, en canvi, pens que bon senyal: quan la premsa colonial remuga, senyal que avançam. És el nostre termòmetre. Estigau segurs que ens fa molt més mal el Diario de Mallorca, que ignora i silencia el moviment de reconstrucció nacional de Catalunya, que no el diari madrileny ultra. Qualsevol que, des de fora de Mallorca, normalment a través d’internet, pegui una ullada als diaris que es publiquen a Mallorca, si llegeix el Diario de Mallorca ha d’arribar a la conclusió que Mallorca és una illa plenament castellana com Tenerife. En canvi, si llegeix el mundo, per força ha de veure que la cosa es mou. Ben mirat, què us estimau més: que la premsa forastera d’extrema dreta estigui tranquil·la o que faci potadetes? Quina cosa de les dues vol dir que anam per bon camí? I quina voldria dir que no anam ni amb rodes?

  18. 10
  19. EnGuillem - 16 maig 2006 5:28 pm

    Que s’ho facin mirar!! és a dir mira que han d’arribar a ser curts!! montar una paradeta per demanar el no al .cat a les Illes, com ho faran?? vindran a casa meva i me fotran un becollada? au, senyors que això és internet i si una cosa té bona és la llibertat, segur que se pensen que és com tallar un canal de tele, com que tenen tanta pràctica. Al cap i a la fi en Jordi Caldentey té raó, si es queixen bon senyal.

  20. 11
  21. Miquel - 17 maig 2006 11:51 am

    És un bon senyal que els ultres bordin perquè s’avança. Però és un mal senyal que els qui manen (i una part dels mallorquins del carrer també) tenguin en compte les bestieses que aquests ultres diuen. I també és trist que les opinions d’aquests colons tenguin la repercussió que tenen i que qui gosa replicar-los sigui titllat d’"extremista" o d’estar al mateix nivell que ells. No. Ells són molt pitjors, són els intolerants, els irrespectuosos amb la llengua i cultura pròpia, els tergiversadors.
    Potser sí que hauríem de sentir vergonya per haver deixat que una gent d’aquesta casta marqui l’agenda política de les illes i perquè siguin mitjà de referència de tot el moviment de reconstrucció nacional. Perquè molts el llegim.

    Avui, per exemple, arrel d’una queixa d’una parella que no entén el català i rep una denúncia d’EMAYA, ja demanen que tot s’ha de fer en bilingüe (tot el que ja està en català, la resta pot seguir només en espanyol…) I s’omplen la boca de bilingüisme quan volen dir que tot estigui en espanyol com a mínim i que els qui es neguen a aprendre o usar el català puguin seguir així. Malgrat ser una anècdota, algun altre diari ho ha publicat per mostrar la intolerància de la gent que ve de fora i no vol aprendre la llengua pròpia? Em sembla que no…

    http://www.elmundo-eldia.com/2006/05/17/palma/1147816800.html

  22. 12
  23. Joan Miquel - 17 maig 2006 2:13 pm

    "Catalonia is not Spain" diuen cartells en el camp del Barça. No cal que s’esforçin. Ahir els titulars del InMundo, en primera plana, ho deien ben clar, "El Govern quiere que haya las mismas horas de catalán que de español en las escuelas". Més clar aigo.

  24. 13
  25. Jaume - 19 maig 2006 1:15 pm

    És just a l’inrevés de com s’inventa aquest presumpte empresari. Resulta perjudicial per a l’economia de les empreses poder disposar d’un domini de primer nivell com barsmallorca.cat, hotelsmallorca.cat o rentacarmallorca.cat -per sortir a la primera plana de Google quan milions de turistes cerquen justament això per Internet- i deixar de guanyar doblers per ignorància o caparruderia.

Podeu deixar un comentari