Nou Avui

Ja tenim el nou diari Avui. És evident que amb una imatge nova i millor, diuen també que amb continguts nous i amb més coses noves. Llàstima que no hagin renovat també el(s) responsable(s) de la llengua i els criteris lingüístics. Això sembla que continuarà igual. És a dir que si un redactor decideix escriure enguany, darrer, cercar o digué, toparà amb l’implacable llapis vermell que li reemplaçarà aquests mots pels que usen els veïns de l’escala del corrector. I continuarà el sisplau, l’esclar, el sigut, el recolzar el govern, el nòvio, el xòfer, el convence’l,… I és que els qui a començament dels 80 van fer la “revolució” del que es va anomenar català light continuen en els llocs en què astutament van saber instal·lar-se, i fent la seva feina de deturpació de la llengua. I els qui manen sembla que continuen sense entendre de què va la història.
Salut al nou Avui, molta sort i gràcies pel pdf, una meravella.

7 comentaris

7 comentaris rebuts

  1
 1. Jordi Caldentey - 28 setembre 2005 7:35 pm

  Jo dic una cosa: Si a Barcelona s majoritari el gonellisme, el secessionisme, el blaverisme, l’espanyolisme fins in tot dins sectors que s’autoconsideren "catalanistes", els catalans que resistim a Mallorca ens haurem d’aturar de pensar -com fins ara- que la reconstrucci nacional de Catalunya es faria des del centre cap a la perifria. I comenar a fer-la des de la perifria de cap al centre.
  Per cert, n’hi cap dels qui llegiu aquest blog que spiga si els del diari "El Punt", de Girona, tenen el seny que toca i escriuen el catal b? Digau-m’ho si ho sabeu gens. No em vindria de nou perqu almanco han tingut el detall de, comenant a Girona, anar fent edicions comarcals a diverses comarques de la Catalunya Central per tamb a Valncia i a Perpiny. Si tenen clar dins el cervell el mapa de la Naci Catalana, cal suposar que, per coherncia, toquen fer servir un model de llengua que vagi de cap a la recatalanitzaci, de cap a la regenunitzaci. No com a Barcelona, que sembla que han pres el cam de Galcia, que van de cap a la desaparici del galaicoportugus per assimilaci amb l’espanyol.
  Els catalanistes de barret -al cap i a la fi espanyolistes- de Barcelona i els galleguistes de barret -al cap i a la fi espanyolistes de Galcia- fan molta de voltera per, tanmatiex, acabar a Espanya. No trobau que sn ms sincers els blavers, els espanyolistes de Valncia, que van de cap a Espanya tot dret i, en lloc de xerrar i escriure en blaver, xerren i escriuen en espanyol?

 2. 2
 3. Jaume Lafont - 30 setembre 2005 2:10 pm

  Jordi, no s si ho fan b o no, per podem llegir l’edici digital d’El Punt aqu:

  http://vilaweb.com/www/elpunt/

  Salut!

 4. 3
 5. Antoni Martiez - 01 octubre 2005 11:02 am

  Si per Mallorca tenim aquesta imatge dels mitjans de comunicaci de Principat, quina imatge, em deman jo, deuen els principatins tenir de nosaltres? Sobretot ara que poden rebre i contemplar el monstrus engendre d’en Matas, la PP3. A mi em cau, com a mallorqu, la cara de vergonya. Ho dic sincerament.

 6. 4
 7. Carles Cabrera - 01 octubre 2005 1:30 pm

  El collega Jordi demana pel diari "El Punt". Quan hi va haver tota la polmica del catal "light" s que "El Punt" es va erigir una mica com el mitj de comunicaci escrit que estava de la banda "heavy", que aix s com se suposa que ens anomenam -i a mi, us ho confessar, m’agrada.

  Sobre el diari "Avui", qu he dir, no m’agrada, per crec que es troben a un nivell distint que "El Peridico" i TV3 que, darrerament, s’ha convertit en un instrument de repartir hispanismes pel pas de manera sagnant. Si al "Cor de la ciutat" han fet naufragar un "barco" per repetir a tort i a dret aquesta parauleta. Aix per no parlar de les "jet lag" aquestes o com es diguin que es limiten a fer les grcies en espanyol. s que no se’n recorden que no tots els catalans tenen el plaer de viure sota el domini espanyol?

 8. 5
 9. Jaume Lafont - 01 octubre 2005 4:40 pm

  No trob per enlloc la columna de na Isabel Clara Sim a l’Avui. Ja no hi escriu??? 🙁

 10. 6
 11. Jordi Caldentey - 01 octubre 2005 5:53 pm

  Toni,
  Tens ra que fa empegueir la PP3. Pels comentaris que sent perqu, si t’he de dir vera, no la mir. Passa que, d’una televisi feta de la terminal palmesana del PP, jo personalment no n’esperava altra cosa. En canvi -i, per desgrcia, aqu hi ha l’error- de Barcelona, me n’esperava una altra cosa. Mai no m’hauria pensat veure aquesta sndrome d’Estocolm collectiva que hi ha a Barcelona amb els espanyols, que els tenen com a cosa prpia, fins i tot simptica.
  Per b, tens ra que no hem de perdre de vista el corquim que patim a Mallorca. Un corc afamat que du idea de corcar tota la mallorquinitat. Tota sencera.
  Les nostres feines sn desbaratar-los llur despropsit letal.

 12. 7
 13. Susaina - 05 octubre 2005 1:15 pm

  A mi el nou format no m’entusiasma, per hi continuar subscrita, quin remei. He de dir que t un disseny ms bonic, i que va molt b per les que som una miqueta tutups, perqu cada dia sembla ms el tebeo del Peridico. Per m’emprenya que no s’hagi renovat en el que compta. s bsicament el mateix: en continguts, en collaboradors i amb la mateixa petarda de la Clara-Sim (que encara hi s, Lafont).

Podeu deixar un comentari