No hay prisa


Felipe de Borbón ha dit avui mateix a Palma que per a la reforma legal que ha d’equiparar homes i dones en la successió al tron “no hay prisa” perquè encara “hay una generación de por medio”. No sé quin nivell d’anàlisi faran d’aquesta frase els especialistes aquests pròxims dies a la premsa, però, segons com es miri, la cosa toca algun voraviu. Perquè vejam: si es fa aquesta reforma legal deu ser perquè la igualtat entre sexes és una qüestió de justícia i no per altra cosa. Si és així, quin sentit té no aplicar la justícia a partir d’ara mateix, tenint en compte que aquest senyor encara no és cap d’Estat i encara li manca temps per a ser-ho? Més: si ara es reformàs la Constitució espanyola i s’establís que l’hereu de la Corona ha de ser el primogènit sense tenir en compte el sexe, i sense establir cap altra afegitó, a la mort o abdicació de l’actual rei d’Espanya, constitució en mà qui hauria de ser el successor? Perquè la successió es produiria en un moment de plena vigència de la nova norma de la Constitució i aquesta està per damunt qualsevol altra disposició o voluntat prèvies. Per tant, és obvi que la reforma projectada ja assegurarà el tron per a Felipe; és a dir que es farà una llei per a establir la igualtat entre persones que fixarà una excepció per a una persona. Una cosa tan coherent democràticament com tot el muntatge. Però els monàrquics no haurien de deixar de fer-se la pregunta de més amunt: la reforma aquesta es farà perquè la igualtat de sexes és una qüestió de justícia o no? I també se l’hauria de fer el qui sembla haver declarat avui que el principi d’igualtat li sembla molt bé mentre no l’apliquin a ell.

4 comentaris

4 comentaris rebuts

  1
 1. pere - 10 maig 2005 11:12 pm

  som pro-monarquia, pero m’ha parescut gracis quan ha dit que no importan cuestiones de raza o sangre, que mallorca la forman gentes laboriosas, etc..etc. pero si ell en viu de la raza i sangre (blava en aquest cas). Pens que hauria de modificar aquest punt de son discurs. pel dems, molt be.

 2. 2
 3. Llus - 11 maig 2005 3:13 pm

  I per qu ha de ser el primognit qui hereti la corona? I, fins i tot, per qu ha de ser hereditria, la monarquia, i no electiva?
  I, ja posats, per qu no deixen que el poble deicideixi si vol tenir rei o repblica?
  No entenc com es pot ser encara promonarquia.

 4. 3
 5. elisabet liminyana - 18 maig 2005 1:50 am

  Aquesta qesti del canvi constitucional genric per a la successi monrquica est dissimulant la qesti real: volem o no monarquia?
  I a ms, volem la monarquia que se’ns imposa des d’un pas imposat?

 6. 4
 7. Susaina - 20 maig 2005 9:00 am

  Id jo crec que n’Elena hauria de ser la reina de les Illes, perqu ja s de Formentera o deforme entera.

Podeu deixar un comentari