Nacions i nacionetes

Algú va escriure la frase genial que el Principat, la Catalunya oficial, és com una mena d’Espanya que té la seva Catalunya (la Vall d’Aran) i la seva Hispanoamèrica (que no us serà mala d’endevinar). No sé si l’autor de la troballa pensava també en termes de mentalitat de la gent que habita aquests espais, però aquí hi hauria un fil interessant per a seguir. Quan els de les tisores han proposat de substituir la paraula nació de l’Estatut principatí per l’expressió realitat nacional (que el mateix Estatut aplica a la Vall d’Aran), Joan Ridao –un polític mereixedor de tot el meu respecte– ha dit, en defensa del mot nació , que no hem de confondre les coses: Aran és una realitat nacional i no una nació perquè la nació en aquest cas és Occitània. Doncs, mira per on, jo diria que això mateix es pot predicar del Principat de Catalunya, que no és una nació perquè la nació són els Països Catalans. Com que estic segur que Ridao i tots els del seu partit també ho creuen, la qüestió que em neguiteja és per què embullam la troca? Si ho creiem, per què no ho diem clarament? Ja sé que tots els altres no estan per prendre aquest camí, però si els qui hi estan se n’amaguen, llavors si que no farem res.

Avui han passat per davant els meus ulls dos articles contundents sobre el tema, un de Toni Cucarella, valencià, i un altre de Jaume Corbera, mallorquí. Catalans més que els qui més, no sud-americans.

3 comentaris

3 comentaris rebuts

  1
 1. Josep - 22 octubre 2005 5:14 pm

  Extret i tradut del llibre de Josep Pella i Forgas, Los fueros de Catalua. Descripcin comentada de la constitucin histrica del Principado; sus instituciones polticas y administrativas y sus libertades polticas y administrativas y sus libertades tradicionales, Luis Tasso, Barcelona, 1878.

  CONSTITUCI DE LA CATALUNYA ANTIGA

  TTOL I: DE LA TERRA CATALANA I ELS CATALANS

  CAPTOL I

  Article 1- La naci catalana s la reuni dels pobles que parlen l’ idioma catal. El seu territori comprn: Catalunya, amb els comtats de Rossell i Cerdanya; el reialme de Valncia; el reialme de Mallorca.

  Article 2- Els tres pobles que formen la naci catalana tenen llur constituci poltica i estan confederats entre si i amb el reialme d’ Arag mitjanant certes condicions que sn objecte d’ una llei especial. Catalunya s l’ Estat poltic format dins la Confederaci pels catalans del Principat i comtats de Rossell i Cerdanya

 2. 2
 3. Neus - 28 octubre 2005 8:19 pm

  M’ha agradat molt aquesta proposta que he llegit en un frum de Rac Catal:
  "El Principat de Catalunya s una realitat nacional que se circumscriu dins un marc nacional ms ampli, que inclou altres territoris de l’Estat espanyol i de l’Estat francs."
  Llstima que cap partit hagi defensat una cosa tan assenyada.

 4. 3
 5. Undertaker - 30 setembre 2007 4:20 pm

  No se que dir-te noi jo he perdut la cara un bestia me la va destrossar i al acabar el combat un altre bestia em va matar. Tambe he sigut enterrat molts cops i sempre he tornat a reviure!!

  Undertaker

Podeu deixar un comentari