Les reaccions al manifest de la «lengua común»

Caricatura de eleconomista.esEl PP ha corregut a adherir-s’hi. Res d’estrany, perquè aquest és exactament el discurs de la dreta espanyola nacionalista i trepitjaveïns (n’hi ha una que no ho sigui?): superioritat de l’espanyol, desigualtat de drets entre uns ciutadans i uns altres i la intocabilitat del sagrat monolingüisme dels hispanòfons quan circulin pels seus dominis.

I el PSOE? Llevat d’alguns casos particulars —o no controlats— no s’hi ha adherit. Atenció a la dada important: la raó per la qual no s’hi adhereixen. No perquè estiguin amb la igualtat de llengües i de ciutadans, sinó perquè consideren que no és ver que estigui en entredit el dret al monolingüisme en espanyol i l’hegemonia d’aquest idioma. I com que no hi està, cosa més que certa, tranquils. Les declaracions són a les hemeroteques.

En els dos casos el punt de mira és l’estatus de l’espanyol. Perilla o no perilla. Sí, no, sí, no, el joc perfecte de poder i oposició. Del català, com sempre, ens n’haurem d’ocupar els catalans.

6 comentaris

6 comentaris rebuts

    1
  1. Josep Barberà - 28 juny 2008 1:35 pm

    Teniu més raó que us sant, apreciat sr. Bibiloni; Canovas i Sagasta, el “tanto monta monta tanto”; punts de vista diferents però la mateixa meta, l’anorreament de “l’anomalia”, l’ens superior -espanya- que ens fa un favor als pobres autòctons ensenyant-nos una llengua que ens farà més rics i més feliços…

    Ja fa més de 500 anys de la “conquesta” d’Amèrica; no han apres res? I el que és més preocupant, no hem aprés res, nosaltres?

    Salutacions!

  2. 2
  3. Antoni - 29 juny 2008 8:55 am

    Però… que no deien que s’havien “centrat”??

  4. 3
  5. Silvia Senz - 29 juny 2008 12:45 pm

    Pel que fa a la postura dels socialistes, només cal veure l’editorial de El Periódico d’avui diumenge:
    http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=522543&idseccio_PK=1006

    Resum del seu pensament: no cal patir, que el castellà no perd pistonada i és, en el sentiment de tots, també una llengua pròpia de les comunitats “bilingües” (evidents naturalització d’un bilingüisme gens voluntari). Ni mitja paraula sobre diglòssia i altres anàlisis ben escaients sobre les actituds lingüístiques que solen manifestar els pobles colonitzats envers la cultura colonitzadora.

  6. 4
  7. Joan Gabriel Mora - 29 juny 2008 3:53 pm

    Aquest manifest és una passa més de l’enemic en la presa de posicions de cara a la guerra lingüística que haurem de mantenir en els propers decennis.
    De cada vegada és més palès que l’anglès està consolidant a Europa i arreu del món el seu paper de ‘lingua franca’. I les llengües franques acaben sovint per esdevenir llengües d’ús comú. El bilingüisme anglès+una altra llengua serà un fet usual; les terceres llengües ho tindran molt mal de fer, el sobreviure. A ca nostra això voldrà dir que una de les dues llengües, castellà o català, estarà condemnada a la marginalitat.
    El combat per la supervivència de la llengua catalana és el repte més cabdal que enfrontam nosaltres i els nostres fills, perquè és també el combat per la nostra pròpia supervivència com a poble singular.

  8. 5
  9. Marc - 05 juliol 2008 12:08 am

    Ep, si que hi ha socialistes de remon adherits, sobretot els líders de la Comunitat de Madrid, Simancas i Acosta.
    Font: http://www.tribuna.cat

    Hostes vingueren que de casa en traieren.

    Si el Tribunal Suprem dictamina l’obligatoritat de la tercera hora del castellà al Principat, perque no obliguen a que es compleixi l’Estatut d’una vegada?

    Com sempre, els paguem el beure i ens vomiten a sobre!

  10. 6
  11. Joan Capó - 06 juliol 2008 10:25 am

    Per mi, qui posa al dit a la llaga és Rodríguez Ibarra quan diu que es preocuparà quan un català no sàpiga castellà.
    Com ja va dir l’autor d’aquest blog, si els catalans dominam el castellà, vulguis o no, ens el feim propi.
    Jo encara he conegut persones que no sabien parlar en castellà. No he conegut ningú que no entengués el castellà.

Podeu deixar un comentari