Fins quan?

Ha tornar a passar. Una vegada més uns membres de la policia espanyola han humiliat un català –en aquest cas una ciutadana mallorquina– pel simple fet de dirigir-se a ells en la llengua –diuen que oficial– del país on la vexada va néixer i els vexadors es troben accidentalment. Per a aclarir-nos a nosaltres mateixos hauríem de fer la llista, encara que sigui llarga, i dur-la rigorosament al dia. Fins i tot, potser podria interessar a alguns organismes internacionals.
Joana Estarellas i Dolç, la víctima, i totes les víctimes d’aquesta situació –Toni Mestre, Maria de Lluc Mayol, per posar només uns casos que em vénen al cap, tots mallorquins– són tota una mostra de dignitat personal i nacional, i hauríen de rebre les més clares expressions de reconeixement i admiració per l’exemple donat als seus conciutadans. Amb ciutadans exemplars un país en situació difícil agafa forces per tirar endavant.
Però és evident que aquests episodis no sols no cessaran sinó que es faran més espessos. Per dues raons. Una, perquè de cada vegada hi haurà més persones sense por que plantaran cara i aniran als mitjans de comunicació i a les instàncies on es denuncien les agressions als drets lingüístics. I, l’altra, perquè els vexadors no fan els més mínims comptes de canviar d’attitud. Ells estan convençuts que per molta denúncia que hi hagi no els passarà res. Ells miren un parell de metres per damunt l’espatlla de qualsevol catalanoparlant, no perquè duguin un uniforme o una arma sinó per la nació a què pertanyen. Fins i tot el senyor delegat del Govern espanyol, que teòricament els comanda, el veuen com un membre de la nació que durant tres segles ha après a encongir-se davant els seus uniformes. I el senyor delegat, encongit, no farà res més enllà de les paraules rituals per a tranquil·litzar els ofesos. Per tant, això continuarà. Llevat que un dia aquest poble digui prou i els indiqui el camí de retorn. Llavors de res els serviran els fums, els uniformes i les armes.

6 comentaris

6 comentaris rebuts

  1
 1. Miquel - 14 desembre 2005 6:29 pm

  Tan sols volia afegir el cas del ve de Sineu (Jaume Coll) que el dia 2 d’agost de l’any passat tamb va patir una humiliaci per parlar catal.

 2. 2
 3. Jaume - 15 desembre 2005 3:21 pm

  Hauriem de fer una recopilaci de abusos i discriminacions, no creus? Ja s que s dificil per seria molt important per demostar que a les illes aquests actes passen habitualment i no son casos allats.

  La teva llista sobre el PP, circula per tot internet, enhorabona!

 4. 3
 5. Jordi Caldentey - 16 desembre 2005 1:21 am

  Crec que ho pagaria arreplegar i arxivar tots els casos d’humiliaci racista de qu som vctimes els catalans per part dels espanyols. Aniria b fer-ne una informada anual i denunciar-la a les ms altes institucions europees.
  No poseu gens en dubte ni una mica que, si els insultats, retinguts i maltractats, en lloc d’sser catalans, fossin subsaharians per parlar en bant o nord-africans per parlar en rab -i ja no diguem si fossin francfons per parlar francs o hispans per parlar espanyol!- tota la progressia de Catalunya, d’Espanya, de Frana i d’Europa pegaria el crit de S.O.S. RACISME al cel.
  Una altra cosa que haurem de fer els catalans s l’objecci fiscal mentre els dos estats (tres si comptam Itlia) que ens cobren per en teoria defensar-nos com a ciutadans "seus" no noms permeten i fan els ulls grossos davant les agressions lingstiques de qu som vctimes, sin que, fins i tot, sovint els protagonistes sn funcionaris d’aquests estats. Veureu si comenarien a mirar una mica ms prim, si els comenssim a pegar all on ms mal els fa, que s a la butxaca.

 6. 4
 7. Jaume Lafont - 16 desembre 2005 6:14 pm

  Hi ha dos lligams referits a en Jaume Coll a normalitzacio.net, quan la gurdia civil el du als tribunals per insubmissi lingstica: http://www.normalitzacio.net/noticia/index.php?sec=noticia&n=949
  i quan el jutge avala la policia rural militar, intentant-lo fer parlar en espanyol:
  http://www.normalitzacio.net/noticia/index.php?sec=noticia&n=947

 8. 5
 9. Josep Arnau - 17 desembre 2005 12:24 pm

  Es ben cert que caldria recopilar tota la llarga llista d’accions xenofogues que els nostres veins ocupants espanyols es dediquen a fer des de fa segles.

  Imagineu-vos pero, que aquests nomes son els casos que surten a la llum publica. Gent valenta, que encara resisteix, imagineu-vos la grandissima quantitat que hi deu haver.

 10. 6
 11. Jaume Lafont - 20 desembre 2005 3:45 pm

  De moment, el recull ms complet s el de Promocat: http://bloc.balearweb.net/post/375/8522
  Impressionant.

Podeu deixar un comentari