Esquerra, un partit d’ordre

Esquerra ha obert un blog, però li han posat bloc. Els he demanat formalment que reconsiderassin la decisió tot enviant-los els meus arguments. Molt amablement em responen de la secretaria d’imatge i comunicació, i em diuen que ja han rebut la mateixa petició de diverses persones. De fet, em vénen a dir que ells segueixen l’autoritat del Termcat i punt. Res d’arguments, ni de raonaments, ni de pensar, pens jo en veu alta. Com diem a Mallorca, “creure és criança”. Em deman si això de no discutir l’ordre establert ho aplicaran sistemàticament, cosa que seria preocupant. Sorprèn tanta obediència en un partit que té per fita una cosa tan poc obedient com la independència del país. En la qual empresa els desig més encert que el que sembla tenir l’opció lingüística que motiva aquesta nota.

4 comentaris

4 comentaris rebuts

    1
  1. Lluís Barceló - 21 març 2006 4:36 pm

    Efectivament un linguista o filòleg amb esperit crític no els vindria malament.
    Emperò, l’unic que pot passar és que els mateixos militants, a les assemblees, ho demanin. Una de les grans diferències entre Esquerra i la resta de partits, és que les assemblees encara hi tenen el seu pes (per bé que n’hi ha que les volen sumprimir i esdevenir així un partit d’ordre, com comentes). Un cert ordre sí que se n’ha d’esperar, però també trob lícit l’argument esgrimit. Si aquesta persona no és linguista o filòloga, per ventura s’estima més aferrar-se a les entitats que en principi vetllen pel catala. Si aquestes no fan bé la seva feina, tampoc no és culpa dels usuaris.

  2. 2
  3. Javi - 21 març 2006 10:24 pm

    Sent discrepar.
    Vosté els demana sentit comú a costa de botar-se les normes. Personalment, si jo haguera d’escriure segons el meu sentit comú…
    poqueta chent m’antendria, bueno nomes algun ránsit escritor de l’horta ;).
    Pense que hauria d’enviar-los el correu als del Termcat. Són ells els que han de regular la llengua, i els demés confiar en el seu saber fer. Així funcionen estes coses, no?
    De fet al ciutadà ‘de a peu’ se’ns aconsella no utilitzar el sentit comú i fer un poc de cas als que entenen.

  4. 3
  5. Bernat Joan - 27 març 2006 5:45 pm

    Confiant en l’esperit crític d’Esquerra, esper poder contribuir a rectificar l’error evident. Malauradament, encara, al Termcat i a d’altres institucions acadèmiques del nostre país, dels nostres països, existeix un grau elevat de satel.lització (mental, per començar, i lingüística, per continuar, i com a lògica conseqüència de la primera).

  6. 4
  7. Àlex - 09 abril 2006 7:55 pm

    Crec que, en aquest punt, els usuaris de la llengua no tenen la culpa. Ells es limiten a seguir les normes. Tots desitjaríem disposar d’una autoritat normativa que argumentàs les coses i cercàs el consens entre els lingüistes d’una forma més freqüent.
    Mentrestant, aquestes coses seguiran passant. Qui es proclamna "autoritat normativa" és qui té la responsabilitat d’aquestes coses, i no els pobres usuaris de la llengua, que som en general ingenus i confiats. Confiem en l’IEC com si es meresqués aquesta confiança. ¿Però no seria la situació més desitjable aquella en què el gruix dels parlants poguessen confiar en ella i viure una mica més despreocupats de qüestions estrictament normatives?
    Trobe que això és indispensable per a assolir una situació "normal" per a la nostra llengua.
    Salut.

Podeu deixar un comentari