Cavall català

Magnífica la iniciativa de Presència de regalar aquesta setmana als lectors un pòster de les races autòctones dels Països Catalans. I un brindis amb xampany etiquetat en català pels responsables o supervisors lingüístics: als ases els diuen ases i no burros.
Ara, deixau-me fer-los un suggeriment. Del cavall mallorquí es diu que “està emparentat amb l’extingit cavall català i el menorquí”. Què vol dir emparentat? Els cavalls negres mallorquins i menorquins –igual que els ases– no són més que cavalls catalans introduïts a les Illes amb la resta de personal després de la conquesta. A Menorca han seleccionat recentment un cavall elegant per a la festa i a Mallorca seleccionaren un cavall resistent per a la feina i per a fer muls. El cavall català no està extingit: perviu a Mallorca i a Menorca. I caldria mesclar les dues variants, a fi d’evitar els problemes de l’excessiva consanguinitat, i implantar profusament l’animal a la resta de Països Catalans. Cavall català. Sense complexos.

4 comentaris

4 comentaris rebuts

    1
  1. Genuïns com mai! - 27 setembre 2006 3:53 pm

    Passem de les enganxines als fets tangibles; jo duc el ruc català, l’estelada i el catigat al cotxe, però tant de bo pogués tindre un ruc català o un cavall català de veres! A les ciutats això és quasi impossible, a més a més d’immoral, però a terres de pagès, a cada vila hi hauria d’haver un ruc català com a mínim! Un ruc català, un cavall català, és una declaració de principis tan poderosa com una estelada o la Muixeranga (Himne dels Països Catalans, puix el Cant dels Segadors tan sols ho és del Principat…) A hores d’ara, un genet muntant un cavall qualsevol a tots ens recorda Andalusia i la festa dels bous, però un cavall català és quelcom ben diferent!

  2. 2
  3. Josep A. Baldayo - 30 març 2009 11:18 pm

    A mi m’agraden molt ells cavalls, tant els mallorquins, menorquins o hispano-cerdà de Puigcerdà, però també estaria bé que alguns catalans deixaren de imposar les seves idees, que sols fan que no estiguem estimats en altres comunitats, i que volen que tot sigui català.
    Vixca Catalunya i els cavalls d’on siguin

  4. 3
  5. Jordi Galindó i Giró - 12 novembre 2009 10:44 am

    Jo tinc cavalls.
    Fa temps que estic investigant i cercant fotos antigues de cavall català. I realment és cert, si poses una foto d’un cavall català i un de mallorquí, son ben bé iguals.
    Certs estudis diuen que hi ha petites diferències. Suposo degudes a petits creuements posteriors amb altres races.
    Jo crec que no és important com s’anomeni el cavall, si s’ha de dir cavall mallorquí, doncs que sigui així, potser cal que es digui així, perquè és a l’illa on l’han sabut mantenir pur.
    El que seria important és que s’escampés per tot els Països Catalans. I que es sentís com a propi arreu.
    Jo sóc de Sant Cugat i me’l sento ben propi. Igual que em sento, d’un mallorquí, com a germà.
    Per la meva part, tan bon punt pugui, compraré una euga.
    Actualment ja tinc una somera.

  6. 4
  7. valenti canal - 15 desembre 2018 7:25 pm

    Crec que es important recorder el cavall Merens que potser es la resta del cavall catala que queda a Catalunya Nord

Podeu deixar un comentari