Bunyols anti-sexistes

Llegesc al Balears que un institut de Palma, el de Son Pacs, ha canviat la denominació de la festa de les Verges per la de “festa dels bunyols”, per adaptar el seu nom, diuen, al llenguatge no sexista propi del segle XXI. Genial. Supòs que la fórmula “dia de les verges i dels verjos”, que hauria estat una forma d’igualament sexual, no els feia el pes, perquè tal igualament podria ser vist com un igualament massa a la baixa. O més que un igualament sexual, un desastre sexual. Bé, doncs, si voleu, us puc donar alguna idea per a continuar en tan encertada i moderna línia. Per exemple, tots els qui pensam que les monarquies són una cosa més pròpia de l’Edat Mitjana que de les societats democràtiques i avançades podríem proposar de canviar el nom de “dia dels Reis” pel de “dia de les juguetes”. O “dia dels joguets”, que així també surt al diccionari. O “dia dels joguets i les juguetes” (definitivament igualitari). També els mestres abanderats de la modernor i l’escola laica podríen ensenyar als nins (als nins i nines, perdó) a no dir “adéu” ni d’altres expressions confessionals. I, per descompat, que no els passàs pel cap de fer servir davant els nins (perdó, nins i nines) expressions racistes com braç de gitano, figa de moro o diners negres.
Ai els “progres”. Quina creu!

2 comentaris

2 comentaris rebuts

  1
 1. na Susan Fig-Tree in the Fields - 25 octubre 2004 8:37 pm

  Benvolgut tothom i tothoma,

  Aix que llegeixes s una adhesi sense reserves a aquesta entrada del blog del professor Bibiloni. Sobretot perqu la crtica sestn cap a aquest pudor ridcul dels i de les polticament correctes que els fa i les fa lingsticament incorrectes. All que feia grcia dels vascos y las vascas s una epidmia petarda. I intil i redundant, perqu la llengua catalana i tamb lespanyola tenen un recurs lingstic propi per anullar la marca de gnere: ls funcional del plural mascul com a neutre.

  Els ralromebos i ralromebes de la catalanitat arriben encara ms lluny en aquesta esquizofrnia de la poltica correcta. Sn, per dir-ho de manera ms ciutadana-del-mn i no tan localista, els mestres de rinxolar el rnxol. No basta a ser plural i demcrata, i no excloent ni racista ni sexista ni homfob ni de l\’alleti. Un altre/altra progre/progra s possible: el progre bilinge, s clar.

  Na Joanaina del Fil, a lentrada sobre Sant Gabriel daquest mateix blog, posava un exemple fora illustratiu de la teoria de la relativitat del temps i lespai. Ara li demanaria a na Joanaina que inclogui tamb dues magnituds ms dins el paradigma del temps: el feixisme i la mala llet. Perqu vos assegur que un mtin progressista i polticament correcte t una durada en el temps quatre vegades superior a un de feixista i malparit: Benvinguts i benvingudes tots i totes, i bienvenidos y bienvenidas todos y todas…

 2. 2
 3. Xavier Batalla - 25 octubre 2004 8:52 pm

  Respecte d\’aquest \”progressisme lingustic\”, vaig llegir un article a l\’Avui, que tamb reflecteix el que s\’exposa per aqu, i que reprodueixo:

  14/07/04

  \”Amics i amigues d\’Iniciativa
  i Iniciatiu\”

  Iu Forn

  L\’ assemblea/assem-
  bleo d\’Iniciativa/Iniciatiu per Catalunya del passat cap de setmana va decidir crear fora de Catalunya clubs d\’amics i d\’amigues de la formaci ecosocialisto-ecosocialista. De moment est confirmada l\’obertura d\’ambaixades a Madrid, la Catalunya Nord, les Balears i el Pas Valenci.
  La idea t una certa grcia perqu segons com t\’ho miris vol dir que Iniciativa/Iniciatiu ja s com una mena de Bara (per sostenible) amb penyistes repartits per mig mn i que podria instituir com a eslgan una cosa semblant a: \”Iniciatiu/Iniciativa som ms que un partit/una partida\”. Jo ja ho estava veient. Els penyistes reunits a les seus socials seguint a la televisi tots els actes del partit. Vestits amb bufandes, gorres i samarretes verdes i vermelles (els colors dels ecosocialistes) cridarien i s\’abraarien cada cop que algun lder digus una frase important. I al final de l\’acte tots els membres de la penya sortirien del local i anirien a celebrar la victria tocant els clxons dels cotxes pel centre de la ciutat en qesti cridant \”campions/campiones\”. En canvi, si aquests grups d\’amics i amigues actuessin com clubs de fans, llavors els socis i scies s\’haurien de comportar com a tals. En aquest cas durien fotos de Joan Saura a les carpetes, seguirien els seus debats xisclant, plorant i estirant-se els cabells, es desmaiarien desprs de cada un dels seus generosos i papanoeltics somriures i un cop l\’any anirien en peregrinaci a la porta del Parlament per veure el seu dol duent pancartes com: \”Joan, sc la Paqui de la Safor i t\’estimo\” o \”Saura, ests ms bo que en Bisbal\”.
  B, doncs estava jo imaginant-me aquestes escenes entre glop i glop de caf amb llet quan, de sobte, escolto en un to certament alt: \”amics i amigues\”. Exacte, una colla d\’amics i amigues sn tots aquests dels partits poltics. I una agncia de collocaci. Llavors jo que sc molt llest/llesta vaig deduir que l\’autor/autora de la frase segurament no s\’apuntar a la idea. s clar, potser no t ni amics ni amigues.

Podeu deixar un comentari