Bona nit, Balears

Llegesc en el Diari de Balears que IB3, la televisió, farà un programa titulat Bona nit, Balears. Ràpidament he pensat que seria un programa a l’estil d’aquell famós Oración, despedida y cierre de la televisió del règim anterior, que tancava la programació del dia i acomiadava els espectadors fins l’endemà. Però no, resulta que és un programa d’entreteniment que comença a les deu i dura unes quantes hores. I aquests són els qui s’han esgargamellat dient que IB3 havia d’usar les famoses modalitats locals. Ah, però caps que pensen en espanyol poca cosa saben de tals modalitats. Doncs bona nit i tapa.

14 comentaris

14 comentaris rebuts

  1
 1. Biel - 30 agost 2005 2:09 pm

  Sabeu que Carlos Dvila (el de El Tercer Grado de La 2, un miniurdaci) far un programa d’entrevistes a IB3?

 2. 2
 3. Biel - 30 agost 2005 2:09 pm

  Sabeu que Carlos Dvila (el de El Tercer Grado de La 2, un miniurdaci) far un programa d’entrevistes a IB3?

 4. 3
 5. Pere - 30 agost 2005 2:54 pm

  Bona nit si et colgs!!!

 6. 4
 7. Llus Cerd Fernndez - 01 setembre 2005 1:19 am

  Que es poltics des PP pensin en castell no justifica que IB3 hagi de fer castellanades. Hi ha uns assessors lingstics que sn ets encarregats de vetlar pes bon s de sa llengua, i que segurament sn catalanistes. Per tant, si es programa d’en Beltran se diu "Bona nit, Balears" i no "Bon vespre, Balears" com tocaria s perque aquests assessors lingstics catalanistes ho han consentit.

  A Mallorca, salvant un parell d’excepcions, es catalanistes mai s’han caracteritzat per afavorir ses modalitats lingstiques prpies. Ben al contrari, s’han dedicat a insultar i desjectar aquells que hem gosat defensar-les pblicament i anant de cara. Que no mos vngui ara en Bibiloni amb sa ploralleta a favor d’unes modalitats que mai li han importat un rave.

 8. 5
 9. Joan - 01 setembre 2005 9:45 am

  Ai, Cerd. I que ho ets de tutup. Es veu que ja vares nixer amb cucales. Tutup!

 10. 6
 11. Un indgena - 01 setembre 2005 9:49 am

  A Eivissa no he sentit mai ning dir bon vespre. Tothom diu bona nit. Devem tenir algun infiltrat perifric a IB3!

 12. 7
 13. Llus Cerd Fernndez - 01 setembre 2005 12:18 pm

  El doctor Beltran s mallorqu, i en mallorqu deim "bon vespre" quand arribam i "bona nit" quand mos n’anam.

  Joanet, grcies per donar-me sa ra: es catalanistes just sabeu insultar.

 14. 8
 15. Mallorquinista - 01 setembre 2005 2:13 pm

  El problema, Llus, s el que planteja l’indgena: qu s’ha de fer quan cal fer servir una nica soluci quan les parles dels territoris (illes, en aqueix cas) en tenen ms d’una: la mallorquina (fer primar el mallorqu, perqu t ms parlants) o una que siga comprensible per a tothom (per molt que tamb siga un castellanisme per a un mallorqu). Aix s un problema que tamb hi haur, per exemple, amb la coneguda qesti dels articles personal darrera la preposici amb (amb so o amb es). "Amb es", a Mallorca, s una forasterada, per no ho s (o ja no hi est considerada), si no ho duc errat, a Eivissa, i possiblement tampoc a Mallorca. s el mateix problema, Llus, que hi ha amb la construcci de l’estndard catal, sobretot a aquell que fan servir les institucions i els mitjans de comunicaci. I, d’aix que dius dels correctors catalanistes pens que tens ra, per noms en part. Els defensors del mallorqu no hi sn una minoria. I els fillegs catalanistes sn els que s’han dedicat a l’arreplega del nostre lxic i els que han escrit gramtiques, llibres d’estil per a l’administraci i recomanacions per a l’escola pensats especficament per a la realitat de Mallorca i de les Balears.

 16. 9
 17. Mallorquiinista - 01 setembre 2005 2:16 pm

  En lloc de "si no ho duc errat, a Eivissa, i possiblement tampoc a Mallorca" hauria de dir "si no ho duc errat, a Eivissa, i possiblement tampoc a Menorca"

 18. 10
 19. Llus Cerd Fernndez - 02 setembre 2005 12:55 pm

  Uep, Mallorquinista!
  En general, no crec que shagi de fer servir una nica soluci en aquells casos que es parlars insulars en tenen ms duna. Consider que cada presentador ha de poder fer servir ses seves formes, perque si a mi me molesta que mimposin es barcelon, comprenc que a un eivissenc li pugui sebre greu que li imposin es mallorqu.

  Una de ses poques exepcions daquesta regla hauria desser es doblatge de ses pellcules. Llevat daquelles que tenguin personatges propis de ses Balears, la resta shaurien de doblar seguint un estndar balear. A parer meu, aquest estndar hauria de tenir en compte es pes demogrfic de Mallorca per sense desjectar aquelles formes de ses altres illes que siguin ms etimolgiques que ses mallorquines: segurament hauria de triar poder i no porer, enclusa i no encruia, doblers i no dobbers I en saspecte fontic shauria daplicar un estndar basat en es mallorqu per cercant ses formes comunes: per ventura convendria tancar sa o tona en u en aquells casos que s propi de totes ses illes (boc, cos, ofici, profit, dormir), maldament a Palma, Inca o Manacor mantenguem sa o. Tamb seria recomanable sa pronunciaci amb e neutra de aquest, aqueix i aquell pes fet desser representativa de totes ses illes i maldament no sigui demogrficament majoritria, ja que a Mallorca predomina de molt sa pronunciaci amb e tancada i a una part de Menorca i Eivissa la fan oberta.

  Fora des doblatges, no veig cap motiu per impedir que cada presentador pugui fer servir ses seves modalitats fontiques, lxiques, morfolgiques sintctiques, sempre que siguin aix: modalitats i no desbarats. Es mallorcano no s una modalitat mallorquina, s una altra cosa.

  Finalment, respecte de sarticle salat darrere amb, si es tractats de dialectologia no mhan enganat, a Menorca tothom diu amb es, a Eivissa i a Palma se fan servir ses dues formes i a sa part forana de Mallorca tothom diu amb so. Aix vol dir que sa forma ms representativa des conjunt de ses Balears s amb es, encara que no estic segur que sigui demogrficament majoritria.

 20. 11
 21. Neus - 02 setembre 2005 6:06 pm

  Estic amb els cabells drets. Ara resulta que en Cerd vol un estndard balear. O sigui que tot all que ell maleeix de l’estandarditzaci a nivell de Pasos Catalans ho troba mel si s’aplica a nivell de les Illes. "Tenir en compte es pes demogrfic de Mallorca", "aplicar un estndar (sic) fontic basat en es mallorqu", bla bla bla. s a dir que el xarop que ell no vol prendre el vol fer empassar als altres. I per qu all que s tan nefast a una escala ha de ser necessari a una altra? Diria que tu tamb fas poltica. T’has ficat dins la ratera, Cerd.

 22. 12
 23. Llus Cerd Fernndez - 03 setembre 2005 1:19 am

  Neus, no ho entens o no ho vols entendre? Mai he negat s’existncia de s’estndar. All que hem de debatre s quin estndar volem, si ha d’incorporar ses diverses modalitats o no, i quin s se n’ha de fer.

  Criticar s’estndar vigent i jo el critic en molts aspectes no vol dir reivindicar s’anarquia lingstica, cosa que no he demanat ni he practicat mai. Es meus escrits no segueixen totalment s’estndar vigent, per de cap manera podrs dir que sn lingsticament anrquics.

  Respecte de s’estndar balear, ja he dit que ha de tenir un s limitat, excepcional, com s ara es doblatge de pellcules o sa publicitat. Tamb he dit que cada presentador ha de poder fer servir ses seves modalitats. No saps lletgir o qu?

 24. 13
 25. Pere - 03 setembre 2005 12:03 pm

  Cerd,
  Mentre tu ens vols fer debatre sobre el model de llengua, IB3 ens fa empassar les pellcules i l’entreteniment en castell (no s si de Segvia o de Mrcia o de Magaluf!). Uf… en Llusset!

 26. 14
 27. Llus Cerd Fernndez - 05 setembre 2005 12:00 pm

  Pere, si redactes cap manifest reclamant que ses pellcules i s’entreteniment siguin en sa nostra llengua, vull esser es segon a firmar-lo darrere tu (si s que vols comptar amb sa meva firma, que no ho s).

  Defensar ses modalitats s defensar sa llengua. No hi ha cap contradicci entre sa teva reclamaci i sa meva.

Podeu deixar un comentari