Aturau aquest monstre

Amb risc per a la meva salut he anat escoltat pacientment aquests dies IB3 Ràdio, emissora “autonòmica” balear acabada d’estrenar. L’he escoltada moltes hores per poder opinar amb coneixement de causa. Després de tal sacrifici estic en condicions d’afirmar que els mals presagis que ens embolcallaven no sols s’han complit sinó que s’han superat. No és igual que Canal 9: és pitjor.
La llengua és un desastre total: opció dialectalista contra una precària estandardització assolida amb molt d’esforç, espanyolades i vulgarismes de tot tipus, i, sobretot, una pronúncia esgarrifant com a norma general que posa els cabells drets. La majoria de programes són d’un nivell baix, plens de buidor i superficialitat, i en alguns casos d’un to xabacà que empegueeix. Els informatius tenen una orientació ideològica que tothom pot imaginar i una bona guarda de personatges sinistres desfilen per les tertúlies i espais d’opinió. L’emissora practica un bilingüisme esquizofrènic que omple els programes de col·laboradors fixos monolingües, i els catalanoparlants sistemàticament canvien de llengua quan s’adrecen a hispanoparlants, encara que duguin cent anys al país (avui he vist dirigir-se en espanyol d’entrada a un grups d’infants d’una escola). També la publicitat institucional del Govern de les Balears és rigorosament bilingüe.
Avui m’he hagut de pessigar per comprovar que no somiava, quan he escoltat un programa de divulgació mèdica, en què dos presentadors mallorquins (o sigui catalanoparlants) parlaven un en català i l’altre en espanyol; i marejaven els entrevistats fent-los (cada un alternadament) una pregunta en cada idioma. Tots els entrevistats han anat saltant esbojarradament d’un idioma a l’altre d’acord amb la llengua de l’entrevistador.
Al·lots, ens n’ha caigut una de grossa. Això pot fer més mal que una pedregada en sec. Serà qüestió d’espavilar-nos. I d’aquí a poc temps ve la televisió.

Us convit a llegir aquest article que avui he enviat al Diari de Balears, sobre la llengua d’aquesta emissora. També hi ha valuosa informació sobre la trama d’IB3 en aquesta pàgina.

2 comentaris

2 comentaris rebuts

  1
 1. JosepArnau - 04 març 2005 2:24 am

  Ostres, segons indiques realment pinten bastos.
  nims i cal unir-vos entre tots per tal que es pp deixi d’intentar assessinar la llengua.

 2. 2
 3. pep - 16 març 2005 6:59 pm

  s del tot cert, si volem veure el mal que far PP3, n’hi ha prou en veure el que ha passat i continua passant de forma arrolladora al Pas Valenci amb C9, no noms ha sigut l’altaveu de la minoria blavera sin que tamb ha sigut una de les eines ms eficaces per arrelar aquest folklorisme-titella del PP que est convertint aquest pas en un ent esperpntic sense trellat. PP3 vol fer exactament el mateix… i s que en matas va sser un bon alumne d’en ZAL-plana.

  per cert Gabriel, enhorabona per la pgina. molt bona feina!

Podeu deixar un comentari