Tornem-hi

Aquest blog ha estat aturat un poc més de dos mesos. Les coses de la informàtica ja se sap que et donen sorpreses molt desagradables, problemes inesperats davant els quals de vegades restes impotent, amb les cames tallades, perdut, sorprès i atònit quan veus que no hi ha manera de trobar el mal,  desesperat. Un bon —o més tost mal— dia, després d’escriure un post, em vaig trobar que l’escrit es negava a pujar al servidor. Després de fer l’ullastre esbrancat cercant-ne la causa, vaig veure que hi havia una versió més moderna del WordPress, i ja vaig ser partit a fer l’actualització, amb el dubte de si això resoldria el problema. I sí: després els posts van pujar ben falaguers, però tot el blog va quedar fet una desgràcia, perquè tots els caràcters un poc especials o amb accents i diacrítics es van convertir en signes complicats i misteriosos. N’he guardat una mostra com a trist record.  

La qüestió de les codificacions dels caràcters pot arribar a ser una cosa ben enutjosa, i aquest era un dels problemes que arrossegava aquest blog de bastant enrere. Aquest blog ha passat per diferents etapes, diferents servidors i diferents programes de gestió (que lluny que sembla que queda aquell primer blog, rudimentari i tot html). La conseqüència era una base de dades feta amb trossos de codificacions diferents, i si canviava la codificació per a arreglar un tros, n’espenyava un altre. Podia haver començat un blog nou, com faria molta gent, i problema resolt; però tenia molt d’interès a conservar tot el contingut del blog, amb tots els posts i els quasi dos mil cinc-cents comentaris. De manera que vaig decidir agafar el bou per les banyes i arreglar la base de dades, un text inhòspit de 5 MB. Una feina que he fet sense poder deixar de pensar en els heroics i pacients monjos de Ripoll. Gràcies a qui ha dut al món el magnífic editor de codi font Notepad++.

Al final n’hem sortit, i ara tinc el que volia: un blog amb la codificació utf-8, que és com haurien de ser avui totes les pàgines web i blogs, i amb els caràcters que es veuen bé. Utf8 unicode és un sistema de caràcters universal que permet escriure la majoria de llengües del món, que supera altres estàndards, com el 8859-15, que encara usa molta gent i que només permet els caràcters del català i llengües semblants. Ara, per exemple, puc escriure aquesta meravella: [‘sɛdzə ‘ƷudƷəz duɲ Ʒud’Ʒam ‘məɲƷəɱ ‘fedƷə dum pəɲ’Ʒat], que el lector ha de llegir bé si té el navegador actualitzat.

Em sent joiós de poder reprendre el blog i lament la tardança en la solució de l’anomalia, deguda a la manca de temps per a dedicar-hi. Ara, abans que res, penjaré els darrers articles publicats els dissabtes en el Balears sobre temes de llengua, a fi que pugueu fer-hi comentaris.

8 comentaris

8 comentaris rebuts

    1
  1. Lluís Cerdó Fernández - 11 octubre 2008 12:09 pm

    De vegades, consultant articles antics dins es blog m’havia trobat amb sa sorpresa d’aquests caràcters estranys. També me passa de tant en tant amb certs correus electrònics que rep d’una persona en concret. Ell m’assegura que sempre els m’envia emprant es mateix ordenador i navegador, però resulta que de vegades m’arriben ben codificats i de vegades no. Tot un misteri!

  2. 2
  3. Joan Capó - 11 octubre 2008 1:42 pm

    Gabriel, ben content de retrobar-te!

  4. 3
  5. Joan Gabriel Mora - 13 octubre 2008 3:22 pm

    Gabriel, aquest teu blog més que un blog és un autèntic corpus lingüístic. Hauria estat una llàstima que s’hagués tudat. Quan en el futur s’escrigui la història de com es va salvar la nostra llengua, hi tindràs un lloc ben merescut!

  6. 4
  7. G. Bibiloni - 13 octubre 2008 8:21 pm

    Un lloc microscòpic, perquè hi hauran d’encabir molta gent, de fet tot el nostre poble. Però, sobretot, tant de bo que s’escrigui aquesta història. Gràcies: content jo també de retrobar-vos.

  8. 5
  9. antoni riera - 16 octubre 2008 8:00 pm

    Benvolgut Grabriel:

    És una gran alegria tornar a veure el teu blog funcionant de nou. Records,

    Antoni

  10. 6
  11. G. Bibiloni - 17 octubre 2008 12:24 pm

    Gràcies, Toni. Esper tenir temps per a “cuidar-lo” com els lectors es mereixen. Records.

  12. 7
  13. Maria - 17 octubre 2008 5:46 pm

    Hola,

    Aquests mesos he mirat sovint si ja hi tornava a ser el blog, mai faig comentaris perquè em sol semblar prou clar el que expliques, però trob que he de fer-te saber que estic molt contenta que t’hi tornis posar.

    Gràcies per totes les lliçons lingüístiques i altres…

  14. 8
  15. Bezsonoff Montalat - 19 octubre 2008 1:49 pm

    Jo també som ben content de retrobar el teu blog! Llegir-te és una de les alegries de la setmana.

Podeu deixar un comentari