Televisions mutilades

31 de Desembre, Diada de Mallorca, ara i sempreFa uns quants dies, la premsa de Palma duia una notícia preocupant. IB3 d’aquí a poc temps emetrà per satèl.lit, com ja fa, de temps enrere, la Televisió de Catalunya. Per allò dels drets d’emissió, els canals convencionals que emeten per satèl·lit només difonen per aquest mitjà la producció pròpia, però no els productes que compren (films, sèries, documentaris, etc.). La notícia era que IB3 i la CCRTV podrien establir un acord segons el qual cada una d’aquestes televisions emetria a l’altra “comunitat autònoma” només la producció pròpia, és a dir que segurament rebríem del veí autonòmic la mateixa programació divulgada per satèl·lit. Es diu que hi ha en joc drets d’emissió i interessos comercials, com si els nostres canals públics estiguessin al servei d’ells mateixos i no, com pensàvem, al servei dels ciutadans i de la cultura del país.

No sé si és una cosa ja lligada, un projecte per a estudiar o una idea sorgida de la ment d’un directiu en un moment d’inspiració. Però la sola idea és amoïnant. I, si es confirma, seria un desastre. Primer perquè seria una reducció important de l’oferta televisiva en català, de la qual no anam gaire sobrats; perquè seria un atac frontal a l’espai català de comunicació, i perquè una televisió mutilada d’aquesta manera ja no és el que era. Sense la producció aliena, i fins i tot sense els anuncis, TV3 o IB3 són un tros un poc insuls d’elles mateixes. Un retrocés greu en temps de governs progressistes, d’enteses i de centresquerres.

Hauríem d’estar ben en guàrdia contra aquesta possible maniobra, com ja ha fet l’Obra Cultural Balear. I ja que hi som, potser és el moment de revisar la qüestió del Canal 9. Aquest és un canal espanyolitzador i alienador, com tothom sap, que a les Illes —i al Principat si hi arriba— no sé si fa més mal que bé. El Govern de les Balears hauria de facilitar la recepció d’aquest canal a les Illes només si, a partir d’un acord de reciprocitat, la Generalitat valenciana difon IB3 al País Valencià. Si no, s’hauria d’haver acabat el bròquil. Fora d’aquest intercanvi, que beneficiaria més els valencians —així com estan ara les coses—, als illencs ens interessa més dedicar la freqüència al 3/24 o a un altre.

I avui a una part del País Valencià TV3 ha estat no mutilada sinó vilment occisa.

11 comentaris

11 comentaris rebuts

    1
  1. Joan Capó - 10 desembre 2007 7:57 pm

    Al cap de 20 anys, PP i PSOE, uns per acció i els altres per omissió, ho han aconseguit!

  2. 2
  3. Antoni Martiàñez - 10 desembre 2007 8:51 pm

    Si el PP recupera el poder un dia d’aquests, ja podrem tremolar de valent, perquè ens haurem de tornar a empassar el cinema i les sèries de producció aliena en foraster. Amb una diferència, però, i és que ja no tendrem TV3 per consolar-nos, ja que només ens oferirà producció pròpia. L’haurà esquarterada tot un director general d’IB3 posat per un Govern presumptament “progressista i nacialista”. No m’hauria pensat mai que ens volguessin fer aquesta jugada tan bruta i tampoc no entenc per què els canals de TV en català s’han de fer nosa entre ells. Quin doi! Per quines cinc-centes, el senyor Martorell no se’n va a cercar les puces als canals que emeten en foraster, en lloc d’aplanar el camí al PP i als enemics de la llengua catalana? No em direu que no hi ha per triar: TVE, Antena 3, Tele 5, Cuatro, la Sexta, Canal Bou…? Que els demani a tots aquests que no emetin sèries ni pel·lícules perquè l’únic que fan és colonitzar la nostra terra. Au, vénga! Els canals en foraster han de poder pasturar lliurement arreu de l’estat sense respectar la seva pluralitat lingüística (no és ver?), però alerta que un canal català tregui el nas d’una “autonomía” a una altra. Quina forma més autonòmica espanyola de veure les coses!

  4. 3
  5. Joan - 10 desembre 2007 11:28 pm

    Només puc aplaudir aquest post: el que el sr. Martorell vol fer escudant-se en no sé quins acords de la FORTA és una passa enrera cap a èpoques obscures que crèiem superades i un greu atemptat al dret a la lliure elecció del consumidor.

    I sobre futurs canals, hauríem de començar a pensar quan adaptarem la nostra senyal de la TVC a la TDT, per així poder rebre el 3/24 i el Canal 300 a part de TV3 i el Canal 33. Sé que s’havia arribat a qualque acord amb el ministeri, però tal i com van les coses pareix esser que no ens podem acabar de refiar.

  6. 4
  7. Antoni Llull Martí - 10 desembre 2007 11:51 pm

    I com és que les televisions que emeten des de Madrid ens poden fer arribar tot allò que volen sense que cap llei ho impedeixi? Si hi ha una llei que posi traves a la difusió de les televisions en català, dins els pobles que parlen la mateixa llengua, sembla feta amb la malèvola intenció de dividir, de debilitar la nostra germandat i la nostra cultura, pas previ per a arribar a fer-les desaparèixer del tot. Ara hem de veure si els mallorquins serem tan bajans que encara col·laborem a la nostra iniquilació com a poble i a la substitució de la nostra llengua per la forastera.

  8. 5
  9. joan - 11 desembre 2007 1:46 am

    A mi particularment la producció estrangera doblada, sigui de TV3, sigui d´IB3, no m´interessa en absolut. Seguesc pensant que subtitular-la a lallengua pròpia és, a part de molt més barat, immensament més avançat i ric culturalment. Però la inèrcia i un cert provincianisme ens fan seguir sent com les televisions espanyoles que tot ho doblen, i ens col.loquen a anys llum de la majoria de països europeus, amb un domini envejable de llengües estrangeres; però no, espanyols i catalans a doblar-ho tot s´ha dit! Per què no ens treim els complexos de damunt d´una vegada i, si volem ser un país normal, començam a comportar-nos-hi?

    Totalment d´acord amb el tema de Canal 9: no ens fa cap falta! En canvi, seria fantàstic tenir el 3/24.

    I el tancament del repetidor de la Carrasqueta clama al cel!
    http://www.vilaweb.cat/www/mailobert?id=2660170

  10. 6
  11. Joan Gabriel Mora - 11 desembre 2007 12:49 pm

    La consecució d’un espai audiovisual en català sense fronteres ni restriccions a l’interior del territori de llengua catalana és una fita cabdal per al futur de la nostra llengua i per a la nostra pròpia continuïtat com a nació singular.
    Les cadenes espanyoles, tant públiques com privades, tenen drets d’emissió complets de tota la seva programació per a tot el territori espanyol. Les cadenes que emeten en català també han de poder optar per cobrir tot el territori linguístic català en les mateixes condicions.
    Es un fet ben conegut en sociolinguística la importància determinant que tengué la televisió en la normalització linguística definitiva de la llengua italiana després de la 2ª guerra mundial.
    Estiguem doncs alerta, vetlem bé els batuts a tots els esdeveniments que es produiran entorn d’aquesta qüestió, i que no ens tornin a fer prendre gat per llebre.

  12. 7
  13. David - 11 desembre 2007 7:22 pm

    Certament, la qualitat de Canal 9 és lamentable. Però fer servir criteris polítics (la conveniència o no de tenir una altra televisió PPera) per sobre dels lingüístics (no tot Canal 9 és en castellà i el segon canal, Punt 2, és tot en català) és fer el mateix que està fent la Generalitat valenciana amb la TV3.

  14. 8
  15. G. Bibiloni - 11 desembre 2007 8:34 pm

    El que jo voldria és una televisió nacional. Però com que això ara no és possible, el que l’interès del país reclama és que a cada territori es vegi el màxim nombre de canals en català. Tanmateix, supòs que no es podran veure tots, i alguna tria s’haurà de fer amb uns criteris que d’alguna manera es poden qualificar de polítics.
    El Canal 9 s’hauria de veure a les Illes i al Principat, encara que de moment sigui infumable, perquè és el primer canal públic del País Valencià. I també s’ha de veure el Punt 2, perquè és en català i de més qualitat. El que dic és que els governs de les Illes i del Principat haurien d’emprar amb agilitat algunes armes polítiques perquè el Govern valencià no se’n rigui del sant i de la festa, com fins ara. Canal 9 a les Illes i IB3 al País Valencià.

  16. 9
  17. Joan Gabriel Mora - 12 desembre 2007 7:35 pm

    “El que jo voldria és una televisió nacional. Però com que això ara no és possible, el que l’interès del país reclama és que a cada territori es vegi el màxim nombre de canals en català. Tanmateix, supòs que no es podran veure tots, i alguna tria s’haurà de fer amb uns criteris que d’alguna manera es poden qualificar de polítics” G. Bibiloni

    Amb l’apagada analògica el 2011 la capacitat d’emetre senyals audiovisuals digitals per la banda UHF farà possible la recepció d’uns quants centenars de canals. Haurem d’estar molt vigilants per veure com es donen les concessions.

  18. 10
  19. Jose - 17 desembre 2007 11:58 am

    A mi el criteri lingüístic em preocupa molt, i estic totalment d’acord en què Canal 9 es veja ací a Balears i que IB3 es puga vore al País Valencià, però tampoc no hem de perdre el nord: IB3, en català o en castellà, emet uns continguts tan roïns com els de Canal 9!! I això no és exportable…

  20. 11
  21. Joan - 26 desembre 2007 10:28 pm

    Crec que ha arribat l’hora de dir als valencians que ja n’hi ha prou de Canal 9 espanyolista. A les Illes no l’hem de veure aquest canal del PP en castellà.

    Estic a favor de veure el canal 3/24

Podeu deixar un comentari