La IB3 més penosa

La IB3 de Matas va ser inaugurada amb un programa-espectacle bilingüe, amb dos locutors que parlaven cada un en una llengua diferent, i amb una actuació d’Agustín el Casta. Allò prefigurava quina cosa seria el nou canal. Amb el canvi de Govern, IB3 va fer passes cap a la serietat, i no ho tenia difícil vista la indigència precedent. IB3 ha guanyat un prestigi quan s’ha convertit en un canal en la llengua del país, relativitzat per la foscor de la seva actuació en la qüestió de la mutilació de TV3. Tanmateix, usar el català amb normalitat només és una condició inicial perquè el mitjà es pugui considerar l’eina que la llengua, la cultura i els interessos dels ciutadans necessiten. No ho és tot. I IB3 pot perdre aquell relatiu prestigi si opta per fer poca-soltades com l’espectacle que va oferir ahir als seus teleespectadors, un espectacle llastimós i un humor patètic que consisteix a parlar en castellà amb “mallorquinades”, fer comicitat del fet de parlar una llengua forastera amb deficiències i oblidar-se completament de la pròpia. Una cosa inconcebible en canals més seriosos com TV3 o la Televisió de Mallorca. Molts dels qui es van trobar amb la pantomima degueren sentir vergonya. Semblava que tornava la IB3 del PP, o que, com que ha desaparegut Canal 9, IB3 vol fer de Canal 9 amb aquest Arévalo o Chiquito mallorquí. Aquests dies molta gent sent una preocupació ben comprensible per una possible desaparició de la TV de Mallorca, que s’ha guanyat una bona imatge fent coses senzilles però ben fetes. Ara hi hem de sumar la preocupació perquè IB3 no acabi de trobar el camí que la situació reclama per a un mitjà pagat entre tots.

6 comentaris

6 comentaris rebuts

    1
  1. Antoni Llull Martí - 16 gener 2010 6:08 pm

    Des del principi, la IB3 ha estat un projecte ple de deficiències tant de tipus econòmic com de programació. Per tenir una televisió autonòmica que faci burla de nosaltres els mallorquins i que ens costi una doblerada que podria dedicar-se a ajudes socials o a aproductes vertaderament culturals, és una aberració. Al nostre pobre i sofrit poble mallorquí, en aquest i tants d’altres aspectes, ens poden aplicar allò de “fotut i paga el beure”.

  2. 2
  3. Joan Gabriel Mora - 17 gener 2010 9:21 pm

    Llegit a l’Avui digital 17.10.2010:

    […]
    Pel que fa a les Illes i al País Valencià, la recepció de TVC continua sent una incògnita. A les Balears, malgrat que hi ha un conveni de reciprocitat firmat entre els dos governs, sembla que l’executiu d’Antich no fa cap passa per incloure almenys TV3 en algun dels canals del múltiplex digital, cosa que sí que ha fet TVC. “Nosaltres no hi podem fer res, és una decisió del Govern Balear”, es lamenta Mundó.
    […]

  4. 3
  5. Marc - 19 gener 2010 10:56 am

    Per jo, “El Casta” és el millor humorista dels països catalans. Els seus monòlegs són simplement boníssims.

  6. 4
  7. Roser - 25 gener 2010 1:27 pm

    Antoni, “al pobre i sofrit poble de les Illes” deus voler dir, que no només pagau es mallorquins. I valtros encara rai, que us fan programes aquí i sobre Mallorca, sa resta d’Illes ja no tenim desconnexió pròpia i seguim pagant…

  8. 5
  9. josep maria - 26 gener 2010 9:02 pm

    Si us va semblar llastimós i inconcebible, imaginau-vos què devia semblar vist des de Menorca. Hi ha qui va pensar en la necessitat de tornar a fer oficial el Tractat de Capdepera…

  10. 6
  11. jordi - 15 gener 2020 4:06 pm

    el meu comentari no hi cap, ni sencer ni a pams. Si l’autor el vol llegir que me’l demani en el correu que ens fa escriure a la capçalera del formulari. Parla de la realitat de la llengua de TVE3.

Podeu deixar un comentari