El botó nombre 4

Ahir va començar a emetre en període de proves la televisió que tinc sintonitzada en el botó nombre quatre (després de TV3, C33 i IB3), la nova Televisió de Mallorca, impulsada pel Consell de Mallorca, és a dir Unió Mallorquina. Ahir a les vuit i busques tenia encesos dos televisors, un en què mirava amb un ull i escoltava amb una orella el debat del Senat espanyol en què es debatia i votava l’Estatut principatí, i un altre amb el primer informatiu de TV Mallorca. La meva cordial i educada benvinguda a aquest nou canal, que, en teoria, ha de ser un contrapunt de la televisió del Govern balear, és a dir del PP. Diuen que serà una televisió totalment en català (cosa que està molt bé) i una televisió “de proximitat” (cosa que ja em fa tremolar).

En el primer informatiu es van donar setze notícies (teniu la llista completa en el llegir més), de Mallorca, de l’Estat i del món. Curiosament no van dir ni una paraula dels fets, diria que no trivials, que es mostraven a l’altre televisor ni de la tempesta que en relació a aquests fets s’acostava. Em va sorprendre la notícia encapçalada pel títol que emfasitzava que “només el 20 per cent dels pares han triat l’ensenyament en català” en els centres on s’ha implantat la llibertat d’elecció de llengua. Avui el Diari de Balears destaca que “només aprenen en castellà un 37 per cent dels infants de centres amb elecció d’idioma”. En el llegir més també teniu la transcripció exacta de la notícia, amb els únics talls de veu del conseller d’educació i un dels seus directors generals.

Després de l’informatiu vingué “el temps” (dit aquí meteo), amb la mateixa estructura que el d’IB3, és a dir Balears-Espanya-Europa (res de Països Catalans), però amb un mapa de les Balears on només apareixen unes puntes d’unes inutilitzades Menorca i Eivissa. Després, una pausa publicitària monogràfica sobre les realitzacions del Consell de Mallorca, i un programa d’entrevistes amb un curiós personatge que defensa la felanitxeritat de Cristòfor Colom, el qual és anomenat tot el temps en Colón per la presentadora (en algun moment en Tòfol Colón).

Benvingut, dic, el nou canal. Amb un sol dia d’emissió en proves no és prudent jutjar amb seguretat. Deixem que treballi. I aviat sabrem amb quina freqüència val la pena pitjar el botó nombre quatre.

Ah, i en un pròxim post parlarem de la llengua.

Les notícies del primer informatiu de TV MallorcaSumari1. Comencen les emissions de TV Mallorca
2. La UIB crea una assignatura sobre igualtat de gènere
3. Es restaura la teulada de l’església de Sant Bartomeu (Sóller)
4. El ministeri de Justícia presenta un avantprojecte sobre igualtat de gènere
5. El Mallorca celebra la permanència a primera divisió amb una traca

 

Notícies

1. Mallorquins afectats pel cas Afinsa i Forum Filatélico
2. Carles Manera vol debatre amb Ramis d’Ayreflor sobre el creixement econòmic de les Balears
3. L’Ajuntament de Manacor presenta una memòria de serveis socials
4. Es restaura la teulada de l’església de Sant Bartomeu (Sóller)
5. Una dona cau d’un sisè pis a Palma
6. L’ajuntament de Palma no va declarar en ruïnes un edifici perillós
7. Només el 20 per cent dels pares trien ensenyament en català
8. El ministeri de Justícia presenta un avantprojecte sobre igualtat de gènere
9. El ministeri de Treball farà una reforma laboral
10. National Geografic ha guanyat el premi “Príncipe de Asturias”
11. Itàlia ja té nou president de la República
12. Fortes pluges a la Xina, amb set morts
13. Hamàs disposada a dialogar
14. Esports: El Mallorca celebra la permanència a primera divisió amb una traca
15. Esports: Damià Seguí es desvincula del Son Amar
16. Esports: Nit negra en el bàsquet mallorquí

Transcripció de la notícia 7

Presentadora: «Només el 20 per cent dels pares han triat l’educació en català en els vint-i-set centres públics que ofereixen la lliure elecció d’idioma. Son dades recollides per la Conselleria d’Educació en el període de proves iniciat aquest mateix curs.»

Veu en off: «El col·legi públic La Soledat de Palma és un dels centres públics on es du a terme el programa d’elecció de llengua, un programa pilot que es va posar en marxa el curs passat i que va dirigit al primer ensenyament. Es tracta d’un projecte de la Conselleria d’Educació que pretén respectar el dret de les famílies a escollir la llengua en la qual volen que els seus fills aprenguin en els primers anys de l’escola. El conseller del ram, Francesc Fiol, i el director general d’administració i inspecció educativa, Jaume Juan, han visitat l’escola de la Soledat, un centre pioner en l’aplicació del programa per comprovar in situ el funcionament d’aquesta iniciativa.»

Tall de Francesc Fiol: «Simplement avui volíem comprovar es funcionament d’aquesta iniciativa, que no és més que un dret constitucional i d’un dret que està garantisat inclús per sa llei de normalització llingüística. I no és una cosa tan extraordinària; era extraordinari lo que succeïa abans, que aquest dret no existia.»

Tall de Jaume Joan: «En aquests moments un 80 per cent sol·liciten més castellà, més presència de castellà, uns 80 alumnes, que és un 20 per cent, sol·liciten en aquests centres que estan fent un 50 per cent català-castellà, sol·liciten una major presència de català. És a dir que està repartit entre un 80 per cent més castellà, un 20 per cent més català.»

Veu en off: «De totes maneres, sempre s’ha de respectar el decret de mínims , que contempla l’ús del 50 per cent de català com a llengua d’ensenyament i comunicació»

Aquests són els fets. Qui tingui analitzera que analitzi.

4 comentaris

4 comentaris rebuts

    1
  1. Miquel - 11 maig 2006 5:02 pm

    A priori, això de la Televisió de Mallorca és una bona notícia. Tal com dius, ja veurem…

  2. 2
  3. Jordi - 11 maig 2006 5:08 pm

    Vaja, veig que ja som dos els que tenim l’ordre català dels canals.

    Al Principat, però ho tenim ordenat diferent: TV3, 33, 3/24 i 300. A l’espera, però, de veure en breu: C9, P2 i IB3.

  4. 3
  5. Benjamí - 11 maig 2006 9:21 pm

    A l’Ultima Hora, els que escullen el català ni tant sols arriben al 20%:

    «El 84% de los alumnos que participan en el programa de elección de lengua escogen el castellano»

    En què quedem?!

    Inquietant, tot plegat.

  6. 4
  7. G. Bibiloni - 12 maig 2006 3:14 pm

    Avui el Diari de Balears en dóna més detalls. Però més que els detalls, m’interessava el tractament informatiu de TV Mallorca.

Podeu deixar un comentari