Banderes

Aquests dies que a Mallorca es parla de banderes ha augmentat de manera espectacular el nombre de visites a la meva pàgina web sobre símbols de les Illes Balears, que vaig fer ja fa un temps, després de molts d’anys de recerca sobre el tema, amb la intenció de donar una informació històrica, objectiva i sense mentides sobre els nostres símbols, que bona falta feia i fa. Només lament no tenir 600.000 euros per a fer-ne un llibre i regalar-lo amb els diaris un diumenge.

10 comentaris

10 comentaris rebuts

  1
 1. Marc - 31 agost 2006 11:36 am

  La problemàtica de les senyeres com és que només es dóna a les Balears o al País València i no a la Catalunya Nord ni a l’Alguer? Fins i tot, a la capital rossellonenca l’eslògan de promoció de la ciutat és “Perpinyà la catalana” i ningú hi posa el crit el cel. Us imagineu un polític del PP a València dient “El nostre valencià, el català de tots” o el govern valencià donant subvencions a “La Bressola”? O el Sr.Matas dient que l’Estatut Balear ha d’equiparar el català en drets i deures al castellà? No serà que l’anti-catalanisme dóna vots als partits espanyolistes? En canvi, us imagineu algú des del Principat dient un seguit de paraules que s’utilitzen al País Valencià que no es podran emprar al Parlament del govern de Catalunya? O que els llibres de text dels nens i nenes principatins no podran incloure ni Ausiàs March ni Ferran Torrent? O que s’hagués creat una plataforma catalana contra la mascota dels jocs olímpics de Barcelona perque va ser dissenyada pel valencià Xavier Mariscal? I després ens diuen que som els catalanistes que estem manipulats…

 2. 2
 3. jaume - 31 agost 2006 9:23 pm

  He de dir que le consultada la teva web, i l’he recomanada sempre. Tot i ser independentista cap uns Paisos Catalans, trob correcte el foment junt amb les altres senyeres i estelades ,l’us de la senyera mallorquina com un objecte del nostre moviment, ja que trob que és una senyera en la qual molta gent es pot sentir identificada a hores d’ara sense “pensaments bruts” de gonellisme, ni d-espanyolisme, fins i tot aquets la refusen, per lo tant trob correcte la seva incorporació dins el moviment independentista.
  Llevar l-espanyola i possar una mallorquina, no és espanyolisme t-ho puc assegurar.

 4. 3
 5. G. Bibiloni - 31 agost 2006 11:37 pm

  “Llevar l’espanyola i posar una mallorquina no és espanyolisme”
  Qui dubtaria d’això?

 6. 4
 7. Pere - 01 setembre 2006 1:34 pm

  Biel, com és que no en parles de l’escut o bandera amb tres barres esculpida a certs monuments de Palma. Salut.

 8. 5
 9. Catalunya nord - 01 setembre 2006 2:10 pm

  A la Catalunya Nord se senten catalans encara que no en parlin ni un borral. Tot i que també hi hagué intents de sessecionisme rossellonenc…

 10. 6
 11. G. Bibiloni - 01 setembre 2006 2:05 pm

  El nombre de pals és fluctuant, sobretot en èpoques més allunyades. Escuts amb tres pals (i amb cinc) es poden trobar a totes les terres de la Corona catalano-aragonesa.

 12. 7
 13. Joan Vicenç - 02 setembre 2006 7:29 pm

  Molt interessant el punt de vista i comentaris però… qui penjarà la mallorquina al balcó? Jo si la penj, dia 11 i 12, li retallaré el castellet a la que m’han regalada amb el Balears. Salut.

 14. 8
 15. Pep - 02 setembre 2006 11:39 pm

  Soc antibandaré. Supòs que no hi ha més remei que els paisos en tenguin una i supòs que mentres no es fusionin és millor evitar les confussions. No em sent incòmode quan em veig representat per una o altre bandera, depen de l’àmbit o el lloc, però no em veig posant una bandera el meu balcó, ni a la solapa, ni passejant pel carrer amb una bandera. Que voleu que us digui ?, em faria sentir ridícul, aquest o qualsevol altre símbol. Pertany a algunes associacions i soc seguidor d’algún equip esportiu i quan era jove vaig ser d’un partit, però mai he estat capaç de passejar un escut, un anagrama o una bandera. Tampoc voldria que es reproduissin entre nosaltres les guerres de banderes a la valenciana o a la basca. Només esper que la indiferència mallorquina ajudi a fer fracassar aquesta iniciativa de’n Serra i na Munar i que ningú em consideri un incorrecte polític

 16. 9
 17. Miquel - 03 setembre 2006 1:20 am

  Salutacions, sóc valencià i n’estic ben interessat als comentaris d’esta web amb qui trobe que compartisc allò més fonamental que és la voluntat d’esdevindre lluny de la manipulació de l’espanyolisme. Així mateix jo volia fer una defensa de la Senyera Coronada per al País Valencià perquè nasqué al segle XIV i va ser adoptada sense problemes per esquerres i dretes a la transició. Ara bé, és un problema polític i no vexicològic ja que qui demana unitat nacional catalana de PPCC lògicament vol una única senyera, les quatre barres, i qui volem esdevindre països confederats sí que acceptem l’existència d’una bandera pròpia per a cada país, sent les quatre barres la senyera cultural i històrica dels antics territoris.

  Com a valencià deixe només un tema damunt la taula: La conquesta valenciana és una empresa aragonesa, esdevenim Regne independent amb Furs propis perquè l’Aragó no es faça amb el nou regne i la repoblació es fa a l’interior d’aragonesos i a les zones costaneres de catalans. Fins este punt ho he extret de Nosaltres els Valencians de Joan Fuster. Ara bé, a mi em sembla lògic amb estes dades contemplar els valencians com a resultat d’eixa mescla fonamentada en la catalanitat antiga, sí, però resultat d’un procés i una mescla al cap i a la fi. Aleshores el País Valencià trobe que és de naturalesa catalano-aragonesa i així es pot comprovar a la nostra història, com la pròpia Corona catalano-aragonesa i no únicament català. A més, els Països Catalans, el terme va ser utilitzat en primea instància per un valencià, com a nació o país es fonamenten principalment en la teoria Fusteriana, nascut a Sueca(País Valencià), contemporània de Nació=Llengua, quan la nostra tradició històrica ens demostra com a no aplicable això i la sobirania política dels valencians així ho demostra. Una cosa és la cultura, que pot ser hegemònicament compartida i d’arrel catalana antiga, però d’altra ben diferent és que administrativament el País Valencià puga sense problemes ser considerat com a nació moderna, resultat d’un procés i realitat viva i difereciada amb trets compartits com cultura i llengua.

 18. 10
 19. Català núm. 21.348 - 27 setembre 2006 8:47 pm

  Al País Valencià som 100% catalans! La zones castellanes i aragoneses, tot i que administrativament pertanyen a la “Comunitat Valenciana”, no són part dels Països Catalans, i en una futura independència, aquestes zones haurien de restar-hi excloses… Si de veres has llegit ‘Nosaltres els valencians’ d’En Joan Fuster, hauries d’haver-te adonat aquestes zones tan sols ens han donat maldecaps i han col·laborat en la colonització i submissió de les zones catalanes… són i se senten castellanes o aragoneses, i si decideixen restar al nostre costat és per qüestions econòmiques… tan sols ens volen fer la guitza… A més a més, això de la barreja cultural al País Valencià és una fal·làcia; al meu poble, fins els anys 60, érem 100% catalans!… Tan sols la burgesia s’havia acastellanitzat; el poble, el 99’9% dels habitants del País Valencià, era 100% català! Jo he conegut dones majors del meu poble que no sabien parlar en castellà!

Podeu deixar un comentari