Noms de carrers

Aquesta no la van pensar a canviar. O potser tenien por d'enrampar-seEls amics d’ARCA m’han convidat a fer una conferència sobre els noms dels carrers de Palma. Serà avui a les 8 a la seu de la institució. Com sabeu, el tema m’interessa molt. La quantitat de coses que he après de la història de la meva ciutat a través de la història de les plaques de les cantonades! I preparant aquesta conferència he retrobat també algunes notes de la meva pròpia història. Devers l’any 1976 a l’escalfor del Congrés de Cultura Catalana, que remenava símbols i identitats, vaig començar a estudiar la història del nomenclàtor de Palma. El mes de maig del 1979 vaig publicar un article a la revista Lluc titulat “Els noms dels carrers de Palma”, i aquell número coincidia amb la constitució del primer Ajuntament Democràtic, que una de les primeres coses que va fer va ser llevar de les plaques els noms del Generalísimo, José Antonio, Primo de Rivera, Calvo Sotelo, Goded, Mola, etc. Per aquell article de Lluc em van demanar opinió sobre els noms que havien de substituir els esmentats, i vaig poder demanar a l’Ajuntament que restituïssin noms històrics com la Plaça de la Porta del Camp o la Plaça de la Porta de Santa Catalina. La relació amb l’Ajuntament ja no es va interrompre, i el primer lustre dels 80 vaig dur a terme un ampli estudi sobre el nomenclàtor que es va concretar amb dues propostes de normalització, una sobre el centre històric (transformada en el llibre Els noms dels carrers de Palma, 1983) i una altra sobre la ciutat moderna, inèdita. El 1985 el Consistori aprovà la normalització en bloc de tota la ciutat antiga sobre la meva proposta, llevat d’alguns casos particulars. Alhora s’anaven traduint els noms de la ciutat moderna, i canviant algunes denominacions (aquí amb solucions que venien de propostes molt diverses) fins a la interrupció de 1991. Ara he presentat un projecte actualitzat per a normalitzar allò que queda pendent i tancar el procés. Si es tanca bé, com esper, quedaré immensament satisfet.

5 comentaris

5 comentaris rebuts

    1
  1. Joan Capó - 20 novembre 2007 4:51 pm

    tendrà en Joan Mascaró Fornés un carrer digne d’ell?

  2. 2
  3. G. Bibiloni - 21 novembre 2007 5:08 pm

    Que el tindrà, segur. I esperem que pugui ser considerat de la categoria que el personatge mereix.

  4. 3
  5. Unitat Nacional - 21 novembre 2007 7:01 pm

    PSM + UM + Esquerra + Entesa + Centristes de Menorca + Independents = Diputat al Congrés = Balears tendrà una veu.

  6. 4
  7. Josep J. Rosselló - 21 novembre 2007 7:45 pm

    Potser em direu pessat, però tots tenim les nostres curolles i, en matèria de carrers servidor voldria que no es deixàs passar l’ocasió de recuperar la memòria de Miquel Àngel Colomar, periodista i escriptor, secretari que fou del batle Emili Darder, repressaliat i allunyat oficialment del periodisme, que tanmateix mai va deixar d’exercir.

  8. 5
  9. Joan capó - 08 desembre 2007 8:35 am

    En relació al carrer Caro, si és que es refereix al marquès de la Romana, Pere de Caro Sureda, no hauria de ser objecte de modificació?

Podeu deixar un comentari