Uep, com anam?

Potser algú se sorprendrà, però sóc fan del programa d’IB3 Uep, com anam?, un programa dedicat a divulgar el món de la pagesia de les Illes Balears. He vist tots els programes (fins aquí, 642), sempre a la carta i prenent notes. M’agrada per la meva afecció al camp de tota la vida, perquè mostra com són els nostres pagesos, com parlen, com gaudeixen i com pateixen; perquè mostra els nostres paisatges, les nostres belles possessions i cases rurals, i tantes altres coses. I estaria bé que el veiessin els catalans continentals, encara que només sigui per a familiaritzar-se més amb els parlars illencs.

I perquè és un programa valuós i immensament popular, vull fer aquí unes quantes observacions que crec que els responsables del programa farien bé d’escoltar per a millorar-ne el nivell.

En primer lloc, Uep, com anam? ha de menester tenir més cura de la llengua. No perquè un programa parli de pagesos i amb pagesos, ni pel fet de tenir un to col·loquial —lògic perquè pràcticament tot el programa és diàleg—, pot permetre’s un llenguatge de baixa qualitat o farcit de castellanismes per part dels presentadors. Qualcun d’aquests ha de menester millorar la fonètica. Una vaca no és una baca i un pagès no és un paiès. D’altra banda, ja sabem que la «modernitat» ha portat en el món rural un caramull de castellanismes —objectes nous que abans no existien— que ara estan profundament arrelats en els homes i dones del camp: cossetxar, cossetxadora, silo, rollo (de palla) i altres. El programa podria ser un bon instrument per a fer conèixer als pagesos i als espectadors en general els mots catalans correctes, però no ho serà si els presentadors fan servir aquests barbarismes, i és ver que els fan servir, amb una sola i lògica excepció. A més d’altres castellanismes més antics que no reeixim a foragitar de la nostra parla. O no tan antics, com confondre agafar i collir, tastar i provar. O parlar de taronges grans, com hem sentir més d’una vegada en un presentador relativament jove.

En segon lloc, sembla evident que Uep, com anam? vol defensar i promoure els valors de la nostra cultura tradicional. I entra en contradicció amb aquests valors culturals la pràctica abusiva del tuteig que es fa en aquest programa, com es fa, lamentablement, en la nostra societat actual. Nosaltres hem estat sempre gent educada, que guardam les bones maneres i també unes certes distàncies. En els usos tradicionals de les Illes Balears, i més a la ruralia, quan es troben dues persones adultes desconegudes no es tracten de tu, sinó de vós. Uep, com anam?, igual que tots els altres programes de ràdio i televisió, en aquest punt podria també ser referència i donar exemple, davant aquesta allau de mal gust en les relacions entre la gent que s’estén pertot.

En tercer lloc, en el programa surten —comprensiblement— pocs hispanòfons d’aquests que no parlen la llengua del país. I val a dir que en aquests casos els presentadors que hi dialoguen els parlen sovint en català, cosa encomiable. Però hi ha excepcions molt cridaneres i desgraciades, com aquesta:

Fetes aquestes observacions, amb la millor de les intencions i sobre la meva estima pel programa, desig una llarga vida a Uep, com anam? i que per molt de temps continuï mostrant-nos bells racons de les Illes i la vida de la nostra sofrida pagesia.

7 comentaris

7 comentaris rebuts

    1
  1. C.Rocher - 20 febrer 2024 9:59 pm

    A L’Alqeria Blanca-série costumista d’A.Punt-passa el mateix.

  2. 2
  3. Joan Rubí - 27 febrer 2024 5:16 pm

    Sr. Bibiloni,

    Just damunt d’aquest requadre, on escric aquest comentari, es pot llegir en lletres grosses: Deixa un comentari.

    El vostre blog tuteja.

  4. 3
  5. Gabriel Bibiloni - 28 febrer 2024 9:23 am

    Ara ho he revisat i veig que el tractament sempre és de vós: “sigau el primer”, “Podeu deixar un comentari”, “Enviau el comentari”. Si hi ha un altre lloc on diu “deixa un comentari” us agrairé que em digueu on.

  6. 4
  7. Juan Rubí - 28 febrer 2024 3:14 pm

    Bon dia,

    Vos enviï l’enllaç on jo llegesc :

    *Deixa un comentari
    *Desa el meu nom, correu electrònic i lloc web en aquest navegador per a la pròxima vegada que comenti.
    *Envia un comentari (botó d’enviament).

    https://bibiloni.cat/blog/uep-com-anam/

  8. 5
  9. Gabriel Bibiloni - 28 febrer 2024 7:53 pm

    Ara veig que és a la versió mòbil. Hi ha una aplicació que transforma el web per a ordinador en una web per a mòbil. Aquests textos amb tuteig no els he posats jo sinó l’aplicació. No ho havia observat. Miraré què es pot fer.

  10. 6
  11. Joan Rubí. - 01 març 2024 9:25 pm

    Bon vespre Sr. Bibiloni,

    Misteri resolt.
    Efectivament, les darreres vegades hi he accedit a través del meu mòbil.

    Aprofit l´avinentesa per agrair-vos què, mitjançant aquest blog, poseu les vostres valuoses investigacions i reflexions a l´abast de tothom.

    Salutacions,
    JOan Rubí.

  12. 7
  13. Gabriel Bibiloni - 04 març 2024 9:59 am

    Molt agraït i honorat que em llegiu.

Podeu deixar un comentari