Redifusió per a no oblidar: «Com era la festa de l’Estendard?»

 

 http://bibiloni.cat/blog/?p=236

.

5 comentaris

5 comentaris rebuts

    1
  1. Joan Capó - 31 desembre 2009 12:34 am

    Crec que la festa que organitza l’Ajuntament mai pretendrà recuperar l’esplendor de l’època de plenitud. Per això, crec que la gent, la societat civil, hauria d’organitzar pel seu compte una festa de l’estendard autèntica, amb tots els elements essencials. Crec que l’única cosa que no es podria fer seria que l’estendard travessi la murada. Agafem l’exemple de l’organització per la gent de les consultes populars.

  2. 2
  3. Sebastià - 04 gener 2010 5:25 pm

    Tenint en compte la pronúncia dels parlars occidentals ([estan’dart]) i l’etimologia (< del fràncic “stand hard” = ‘mantenir-se ferm’), així com la grafia catalana tradicional (també amb “a”), per què ara escrivim “estendard” (a la francesa, ço és, amb “e”)?

  4. 3
  5. G. Bibiloni - 04 gener 2010 6:48 pm

    És un error de Fabra, que devia tenir alguna informació equivocada. Avui sabem que l’única grafia aconsellable és “estandard”. Haurem de fer un pensament.

  6. 4
  7. Sebastià - 04 gener 2010 8:19 pm

    Aprofit també per a demanar-te quina fiabilitat et mereixen els armorials “Wijnbergen” (http://perso.numericable.fr/briantimms2/wijnbergen/wnrois.htm, escut n. 1292) i “Lord Marshal’s Roll” (http://perso.numericable.fr/briantimms1/rolls/lordmarshalsLM01.htm, escut n. 7), els quals, segons la Wikipedia castellana (http://es.wikipedia.org/wiki/Escudo_de_las_Islas_Baleares), documentarien l’escut amb banda blava amb anterioritat al mapa dels cartògrafs Blaeu.

    Bons Reis!

  8. 5
  9. G. Bibiloni - 06 gener 2010 12:00 am

    La veritat és que fa temps que he d’actualitzar la meva pàgina que parla d’aquest escut. La manca de temps m’ho ha dilatat. Hi ha informacions noves, després de treballs com el de Menéndez Pidal de Navascués i Antoni Ignasi Alomar. Els armorials Wijnbergen i Lord Marshal’s semblen inaplel·lables. Són les representacions més antigues que ara es coneixen de l’escut amb banda. Tan antigues que fins i tot tomben les teories dels que atribuïen l’escut a Jaume III. L’escut apareix documentat el 1292, en vida de Jaume II de Mallorca. Segurament el trobarem a altres fonts medievals. Després apareix clarament en documents relatius a les honres fúnebres de l’emperador Carles, i més tard en els mapes dels Blaeu. Però aquest escut continua essent un misteri, perquè sempre surt a l’estranger, mai en el país. Els reis de Mallorca (els privatius i els no privatius) sempre usaren com a ensenya les barres netes, que és l’únic símbol documentat a l’interior del país damunt paper, fusta, pedra, etc. en tots els segles. La primera mostra d’aquest escut a l’interior és del segle XVIII (mapa del Cardenal Despuig, que potser el va treure de la tradició cartogràfica estrangera).

Podeu deixar un comentari