La segona festa de Nadal
L’any que ve els ciutadans de les Illes Balears que no siguin ensenyants, infants de bolquers, retirats, desocupats o altament rics hauran d’anar a fer feina el dia 26 de desembre. S’ha suprimit aquesta festa del calendari laboral, cosa que és lamentable i diria, fins i tot, que inacceptable i indignant.
La segona festa de Nadal, o dia de Sant Esteve, és una festa tradicional a la major part de la nació catalana i la podem considerar com un tret d’identitat cultural important del nostre país, que ens singularitza i ens diferencia d’altres cultures veïnes. Per a nosaltres Nadal i la segona festa són un tot que no es pot deslligar. La nostra tradició genuïna ens du a reunir la família aquests dos dies en dos importants dinars familiars. En el cas de les parelles, per Nadal es reuneix la família d’un dels membres i per Sant Esteve, la família de l’altre membre. Com diu el refrany, per Nadal i Sant Esteve cadascú a casa seva. Fins i tot s’ha remarcat que aquests costums representen una certa igualtat entre homes i dones, atès que hi ha un dia per a la família d’ell i un dia per a la família d’ella.
La supressió de la festa és una conseqüència de les imposicions de l’Estat espanyol i potser de criteris erronis del Govern de les Illes Balears. Ho explicarem. El Govern espanyol imposa a tots els seus territoris un nombre màxim de dotze festes anuals, de les quals vuit són fixades per l’Estat i inevitables (descomptant de les vuit les que caiguin en diumenge), i la resta fins a 12 poden ser triades per les comunitats autònomes, amb unes certes limitacions (vegeu l’article 45 d’aquest decret). Les festes obligatòries per a tothom són les de la tradició religiosa Cap d’Any (1 de gener), l’Assumpció de la Mare de Déu (15 d’agost), Tots Sants (1 de novembre), la Puríssima Concepció (8 de desembre), Nadal (25 de desembre), el Divendres Sant; i les civils del Treball (1 de maig), la Fiesta nacional del 12 d’octubre i la de la Constitució (6 de desembre). Es completaran fins a dotze amb el dia de Reis (6 de gener), Sant Jaume (25 de juliol), Sant Josep (19 de març), el Corpus i el Dijous Sant, festes amb una llarga tradició de tals. Amb tot, les comunitats autònomes poden substituir tres de les festes del darrer grup per altres de tradicionals a cada territori. Aplicant aquesta normativa, per a l’any 2012 el Govern de les Illes Balears, el 20 de maig de 2011, va establir com a festes “autonòmiques” el dia de Reis, el Dijous Sant, el dilluns de Pasqua i el primer de març, Dia de les Illes Balears (aniversari de l’aprovació de l’Estatut). Com que no hi havia més festes possibles havia de renunciar a una de les tres festes religioses esmentades o al primer de març. Una solució hauria estat passar a diumenge el Dia de les Illes Balears, diada insulsa, sense tradició i sense gens d’adhesió popular. El Govern de Bauzà no va fer cap rectificació i confirmà la pèrdua de la festa de Sant Esteve en una resolució de 20 d’octubre passat.
Mirant al 2013 (i potser encara es podria rectificar el calendari del 2012) caldrà que hi hagi pressió popular sobre el Govern de Palma perquè defensi el patrimoni cultural que són les nostres festes tradicionals, i sobre el Govern de Madrid a punt d’entrar perquè faci els canvis legislatius que facin falta. És clar que el moment no acompanya: els dos Governs no estan per a defensar el nostre patrimoni cultural sinó per a destruir-lo.
11 comentaris11 comentaris rebuts
Podeu deixar un comentari
S’ha de fer alguna cosa, això no es pot consentir. Esteim arribant a una tensió insoportable. Ens hem de mobilitzar
Mobilitzar contra qui? Va ser el govern del pacte amb el PSM que va llevar la festa
Vergonyós i asquerós!
No estaría mal convocar una huelga general, creo que va siendo hora que los comerciantes nos hagamos oir. Somos el sector más perjudicado en todos los aspectos , tanto en medida de horarios como salarialmente.Además de no estar apoyados lo suficiente por ningún sindicato.
Si la hostelería consiguió en su momento tener sus derechos y mejoras laborables, a pesar de haber luchado en unas circunstancias similares en las cuales se encuentra actualmente el país.
Señores comerciantes, la unión hace la fuerza!!!!, si no hacemos nada al respecto,nos veo como en otras comunidades, abriendo los 365 días del año y hasta las 12 de la noche.
Gabriel, què li podria contenstar a la gent que em diu que això no és d’ara i que alguns pobles fa temps la van suprimir? Per exemple un poble com Campos…
S’ha d’organitzar q aquest dia no vagi ningú a fer feina. S’han d’enterar q no seguirem fent de cans obedients diguin el q diguin
Antònia, el 2011 la segona festa de Nadal va ser festa laboral a totes les Illes Balears, com es pot veure en aquesta resolució: http://boib.caib.es/pdf/2010164/mp42.pdf.
Fa molts anys que la Generalitat valenciana va deixar perdre la segona festa de Nadal tot i que en ambients valencians continua celebrant-se. Clar que el dia de festa aida bona cosa i, com no ho és, va perdent-se.
D’altra banda, Gabriel, crec que cal dir Cap d’Any en compte d’Any Nou. Almenys així és com ho he sentit a dir en els parlars més genuïns.
Naturalment que cal dir ‘Cap d’Any’. No sé com vaig tenir aquest lapsus, que ja he rectificat. Devia traduir del BOE amb el cap a una altra banda. Gràcies.
Així com som els mallorquins en general,tan poc amants de les nostres tradicions i costums i de la nostra cultura, que consideram inferior a la castellana, ajudats pels forasters i estrangers que habiten entre nosaltres, deixarem perdre la segona festa de Nadal i la segona de Pasqua. Serà una passa més cap a la pèrdua de la nostra identitat. Així ho veig jo, i voldria equivocar-me.
Estic exhaust, no puc més, davant aquest sistemàtic i generalitzat suplici que ens portarà a la mort com a poble, amb la complaença o complicitat per activa o per passiva dels qui manen i dels qui són manats. No puc més…