I la llengua, què?

Aquests dies els polítics de les Balears prometen i prometen. Prometen trens, metros, tramvies, pàrquings, òperes, jardins botànics, pensions duplicades, pisos, arbres, policies de barri, barrams postissos, banda ampla, hospitals, metges, infermeres, píndoles per a l’endemà, tractament de la disfunció erèctil, disciplina urbanística i mil coses més. Si voleu, feu l’exercici que he fet jo: cercar a Google “X promet(e)”, en què en lloc de X hi posarem Matas, Antich, Estaràs, Munar, Cirer, Calvo, etc.

I de la llengua, què en diuen? Un servidor, que té la raresa de pensar que la urgència més gran que tenen aquestes illes en aquests moments és la llengua, també he fet l’exercici de mirar les referències a la política lingüística en els programes electorals dels diversos partits. Pel que fa al PP, dels 150 punts que hi ha en el seu programa només dos fan referència a la cosa lingüística: un anuncia una cosa tan etèria com “difusió de la nostra riquesa lingüística” —això de la riquesa als del PP els du venuts— i un altre, “implantació definitiva del trilingüisme en tots els col·legis”, que ja no és tan eteri. En el programa del PSOE no hi he sabut trobar cap previsió d’actuació en matèria de política lingüística. Ni una: zero zapatero.

Per tant, i a part la influència que puguin exercir en el govern de les Balears els partits del país, tant si el pròxim president es diu Jaume com si es diu Xisco, les accions en favor de la llengua en la pròxima legislatura ja podem intuir quines seran.

És clar que també tenim altres indicis: basta escriure al navegador psib-psoe.org.

4 comentaris

4 comentaris rebuts

    1
  1. Jaume - 22 maig 2007 12:39 pm

    A Barcelona o vius no més en castellà o no es pot viure.

    Varem decidir canviar de pis, de lloguer, i ens en va agradar un situat al carrer Guillem Tell número 42-44 administrat per Finques Pedralbes. Una vegada fetes les negociacions varem quedar que el podíem ocupar el 24 de maig i ens varen demanar una fiança de 600 Euros per tal de fer la reserva quina cosa s’havia de fer efectiva el dia 10 de maig. El dia anterior els varem dir que la documentació la volíem en català.

    Aquest dia 10 de maig varem anar a la seu de Finques Pedralbes a fer efectiva la fiança i quina va se la nostra sorpresa que el document que s’havia de signar estava no més en castellà i al demanar-los-hi que el volíem en català s’hi varem negar, senzillament si varen negar dient que ja ens dirien quelcom. Ahir 21 de maig ens van contestar que ho lamentaven però com que no havíem volgut signar el document ja havien llogat el pis a altres persones. L’interlocutor es un tal Josep Mònaco i l’empresa es Finques Pedralbes del Passeig de Gràcia 53 àtic.

    Signat:
    Jaume Manuel Oronich i Miravet.

  2. 2
  3. Tomeu - 23 maig 2007 2:07 am

    El programa electoral d’UM sí que té un apartat específic dedicat a les actuacions en matèria de política lingüística, el trobareu a http://www.unio-mallorquina.com

  4. 3
  5. Llibertat - 23 maig 2007 11:10 am

    Sí, i fan bona part dels mítings en castellà.

  6. 4
  7. Marc - 23 maig 2007 1:15 pm

    Al Principitat els estudis sociològics deixen palès que hi ha una relació directa amb el vot nacionalista i espanyolista i ser catalano-parlant o castellano-parlant. L’origen de l’individu també té relació amb la seva tendència de vot, però a partir de la tercera generació ja queda diluït. (La meva mare és de segona generació, i es declara independentista desacomplexada).
    Per què creieu que el PSOE vol imposar una hora tercera hora de castellà a les aules de Catalunya? Queda molt clar que volen mantenir un alt porcentatge de castellano-parlants ja que el vot espanyolista a Catalunya es decanta més per al PSOE que no pas per al PP. La llengua i la cultura d’un país se la passen pel forro a canvi de que ells puguin mantenir els seus votants.

Podeu deixar un comentari