Blocs digitals i analògics
Mirau què passa quan la racionalitat és engrillonada i tancada a la cambra fosca i profunda del soterrani del castell. Que fàcil i senzill que seria dir Els blogs davant la contesa electoral. Fins i tot ho entendríem a la primera. Però no, abans que la senzillesa i la racionalitat n’hi ha que estan disposats a fer tota classe de malabarismes i contorsions innecessaris. Com que si haguessin escrit Els blocs davant la contesa electoral el lector tot d’una pensaria en el Bloc Nacionalista Valencià, en el Bloc per Mallorca i potser en altres blocs, han hagut d’escriure els blocs digitals, amb la qual cosa també resta ben clar que se n’exclouen els blocs analògics, com els dos esmentats. De manera que ara ja tenim una altra manera de designar els pobres blogs: el terme complex bloc digital, amb la qual cosa donam més varietat a la bauxa terminològica que hem muntat. Ad maiorem Termcati gloriam.
Ho he dit altres vegades: quina llàstima que siguin els “bons” els qui vagin perduts per la vida. Tribuna Catalana és una publicació digital de gran interès i molt seriosa quant als continguts. Ho seria encara més si fos capaç de no fer disbaratets com aquest, de saber de qui és millor fer cas i de saber alliberar-se de la por de sentir-se en “estat de pecat” (lingüístic), que esclavitza tanta gent en aquest país.
Per cert, alguna cosa s’ha mogut a Vilaweb, tot i que segurament no és d’ara. A la pàgina on s’explica què són els blogs de la casa llegim coses com: «‘Blocs’ és el nom que VilaWeb ha posat als seus ‘weblogs’… Els ‘blogs’ constitueixen un dels fenòmens més espectaculars d’internet d’aquests darrers anys… Si en voleu saber més, de ‘blogs’ en català, us recomanem…» Ara només falta suprimir les cometes a les dues darreres frases i, després de trescar per la garriga, haurem trobat el camí.
5 comentaris5 comentaris rebuts
Podeu deixar un comentari
Bon apunt! Un argument més al cistell.
Em fa l’efecte que el canvi costarà. En adonar-me que blog era molt millor que bloc –amb els teus arguments– tot d’una vaig recordar un caramull de llocs que han posat «bloc» a l’adreça o el títol del lloc. Que aquests s’aferrarien com a pegellides al Termcat, i és una forma d’enrocamenta molt mala de tractar que té addictes a les normes just perquè són normes. Només admet discussió com a forma d’esport; allò de córrer sense anar enlloc, només per córrer. Potser algú et veu i pensa «també hauria de fer un poc més de salut» i servim perquè també corri. Dins un mes o un any, tant se val. Tal vegada no és tant estèril com sembla insistir: «blog» 😉
Segurament que si en català s’hagués decidit adaptar el mot anglès weblog amb la forma web-log, a ningú no se li hauria ocorregut convertir-lo en “bloc”, perquè estaria prou clar que en aquesta juxtaposició de noms el segon és log i no loc. I si tenim altres mots acabats en -g, perquè no hi podem tenir aquest, i evitar la coincidència amb bloc, que té un altre significat?
Molt bo, Gabriel, com sempre. Sembla que Vilaweb s’ho està repensant, bon senyal! Jo darrerament també me les he tingudes amb algun protolexicògraf carregat de raons molt metafòriques però gens sòlides… Que consti que sempre t’he al·ludit -o t’he citat directament-, per allò de la força dels arguments d’autoritat 😉
No sé si heu llegit La vida en un blog, l’autor del qual és El Señorito, que així li deia el traspassat Umbral al Cebrián depassat a “La Academia”.
Com que és més aviat “La Vanguardia” la que imita al EL PAIS que a la revessa, i com que d’això els heteròclits catalanistes en fan bàsicament la seva referència,ara s’hi posaran.
Els amics de Directe.cat també s’han començat a moure, malgrat que sembla que encara no estan del tot decidits. Ànim, nois, que estau a punt d’aconseguir-ho.
Aquests dies he actualitzat el material de guerra, i he quedat ben sorprès de com avança la g a la blogosfera i en el país.