Impasible el ademán

Hi havia un país que va passar per una llarga dictadura, que va perseguir i esclafar la seva llengua. Cosa que no era més que la continuació i la culminació d’una persecució que aquesta llengua havia sofert durant tres-cents anys, amb la finalitat d’exterminar-la. En sortir de la dictadura la gent honrada va fer esforços per a recuperar aquesta llengua i feren lleis que la protegien i que proclamaven solemnement el noble objectiu de fer-la la llengua normal del país.

Però n’hi ha que encara no s’han assabentat de res (curtets, ells), o potser sí que se n’han assabentat, però no estan pel noble objectiu esmentat sinó per continuar el vell objectiu no tan noble de l’exterminació. En aquest cas la cosa és molt més greu que la simple curtor.

7 comentaris

7 comentaris rebuts

    1
  1. Quico Llach - 08 setembre 2009 10:45 am

    Si ni tan sols saben escriure la seva llengua… Us hi heu fixat, en el mot “opUrtunidades”? Ja diuen que, d’on no n’hi ha, no en pot rajar.

  2. 2
  3. Amir E. Aharoni - 08 setembre 2009 11:50 am

    Potser no entenc alguna cosa, perquè el català no és la meva llengua materna.

    Per tot arreu dels Països Catalans hi ha rètols en castellà. Hi ha alguna cosa especial en aquest?

  4. 3
  5. Joan A. Coll - 08 setembre 2009 12:50 pm

    No, no és curtor. És ignorància conscient mesclada amb un populisme molt mal entès.

  6. 4
  7. Bernat - 08 setembre 2009 1:22 pm

    Amir,

    Pertot hi ha cartells en castellà, però se suposa que les institucions públiques de Mallorca -i de la major part dels Països Catalans- fan servir la llengua pròpia del país. Hi ha diverses lleis que ho avalen…

  8. 5
  9. Antoni Llull Martí - 08 setembre 2009 4:53 pm

    Un trist consol per als qui ens fan mal a la vista i al cor les faltes d’ortografia en rètols i cartells escrits en català, és que en els escrits en castellà al nostre país i en el paísos en els que el castellà és l’única llengua de cultura també se n’hi troben moltes.
    Això del cartell de l’Ajuntament de Marratxí mostrat a la foto, és una de tantes violacions de la Llei de Normalització Lingüística. Però si els del PP guanyen les pròximes eleccions, això no tornarà a ocórrer, perquè, segons han dit, derogaran aqueixa llei, i així tothom, administracions públiques incloses, podrà escriure tot quant vulgui en castellà, fins i tot amb faltes d’ortografia, sense faltar a la legalitat vigent.

  10. 6
  11. Mici - 11 setembre 2009 9:10 am

    Si, molt trist.
    S’ha de fer notar una cosa. El franquisme polític va morir, però hi ha una persistencia en el règim diem-ne de costums, de valors, mental. El franquisme no va caure amb cap revolta, amb cap trasbalsament dels valors. El mateix règim va fer el pas per adaptar-se a noves formes.

  12. 7
  13. Carme - 13 setembre 2009 12:06 am

    Sr. LLull, no és necessari que torni el PP per bandejar l’idioma.
    Avui 12 de setembre, diada nacional de Mallorca, acte commemoratiu al Teatre principal: LLiurament de guardons, parlament de la sra. Armengol (en un català correcte), fins aqui tot bé, però la cloenda ha estat, segons la meva opinió, d’escàndol: recital de Paco Ibáñez, (Góngora, Quevedo, Manrique, entre d’altres glòries hispanes). Ha cantat una cançó en euskera i una altra en gallec, però en català res de res.
    Entre el public he pogut veure alguns convidats il·lustres, entre els quals l’abad de Montserrat, no cal dir que he sentit vergonya d’altri.
    Si aquest espectacle l’hagués fet el PP encara sentiríem els xiulos, però ho ha fet el PSOE, o el pacte que és el mateix, i ningú no diu res.

Podeu deixar un comentari