Diferenciadors

Els diferenciadors són elements que s'adjunten a un topònim –normalment el nom de municipis– per tal de distingir-los d'altres d'iguals (Prada de Conflent, Muro del Comtat, Sant Llorenç del Cardassar, la Pobla de Lillet, la Pobla d'Uialfàs). Són, per tant, elements posteriors al topònim. Cal no confondre'ls amb la part determinant d'un topònim amb genèric –grup A– (puig de Massanella).

És important aplicar diferenciadors tenint com a referent el nostre marc lingüístic i nacional. Un municipi necessita un diferenciador si n'hi ha un(s) altre(s) d'iguals als Països Catalans, no si n'hi ha un altre d'igual a l'estranger. Hi ha municipis, com els mallorquins Maria o Mancor que no necessiten cap d'aquests elements adjunts (i hom els en posa abusivament), mentre que altres que no en tenen haurien de fixar-ne un, com Sant Joan, Santa Eugènia, Santa Margalida, Alcúdia o Muro (vegeu el Nomenclàtor de nuclis de població de les Illes Balears)

És important reivindicar el cas de Palma tot net, transformat per obra de gent forana en Palma de Mallorca per distingir-la de certs topònims canaris. Per a ampliar informació llegiu aquest article.

Cal anar amb compte també amb els topònims estrangers: per als catalans Tolosa i res més és la ciutat llenguadociana, mentre que la que necessita complements, en tot cas, és la del País Basc.