Testimonis de l'ús de la bandera quatribarrada a les Illes Balears
- «A Mallorca, quan els forans assetgen la Ciutat al segle XV, no ho fan amb franges ni castells sinó amb la senyera barrada. Ens ho conta Quadrado: "Entretanto iban llegando los somatenes de los pueblos más distantes y rezagados, y nuevos refuerzos a los ya reunidos; la bandera real tremolaba al frente de cada una de estas divisiones, sacada de sus respectivas casas consistoriales a gusto o a despecho de los jurados; y las que por contrario incidente no habían logrado redimirla se proveyeron de una a toda costa. Un ermitaño de las cercanías, fray Rafael Martí, osó penetrar en la ciudad en busca de cáñamo encarnado y amarillo que sirviera de pendón a los amotinados de Alcudia" Quadrado, J.M. Forenses y ciudadanos, Palma 1939, pàg. 77» Gabriel Bibiloni, «La senyera de la discòrdia», Lluc, 670, maig 1977.
- «[el governador] quan sortia als pobles en missió oficial sempre ho feia amb el penó o bandera reial: el juliol de 1451 –any de l'alçament dels pagesos contra Ciutat– el procurador reial donava una lliura i 11 sous al pintor Joan Marçol per adobar un penó reial per servei del governador que havia de sortir a les viles amb motiu del dit alçament.» ROSSELLÓ (1981), Pàg. 18.
- «Als castells de l'illa onejava la bandera barrada. El 1462 el procurador reial pagava 7 lliures i 2 sous a Pere Torrent "a ell pertanyents per compra de XCII canes de canamàs de color groch e vermell a rahó de V sous la cana, per fer dues banderes grans reyals a ops e per servey del castell reyal de Bellver".» ROSSELLÓ (1981), Pàg. 20.
- «Quan el rei [Ferran I] conquistà Granada als moros es feren per tots els seus regnes grans festes i demostracions d'alegria. Aquí a Mallorca, dia 23 de gener de 1492 es reunia el Gran i General Consell per tractar sobre les despeses que s'havien de fer en processons, vestits i altres coses. Es determinà que Joan Bennàsser, un dels jurats trauria l'estandard: "E lo magnífich mossèn Johan Bennàsser sia tingut traure lo stendart axí com se pertany e honorosament e magnífica a laor de Déu e a servey del Rey nostre senyor e honor del Regne".» ROSSELLÓ (1981), Pàg. 22.
- «En els castells de les illes va onejar sempre la bandera barrada. El mes d'abril de 1463 la Procuració Reial Mallorquina pagà a Pere Torrent, "ço és, 5 lliures, X sous per comprar de XXII canes de canamàs de color groch e vermell, a raó de 5 sous la cana, per fer dues banderes grans reyals a obs e per servey del castell reyal de Bellver". (RP 3.566 f.82)» ROSSELLÓ (1983), Pàg. 7.
- «A un inventari del castell d'Alaró fet l'any 1389 amb motiu de l'entrada del castellà Joan Puig, entre altres coses diu: "et primo atrobam a la porta segona del dit castell tres paveses ab senyal reyal. Item en la torra del castell... Item dotze pavesos ab senyal reyal".» ROSSELLÓ (1983), Pàg. 7.
- «En un altre inventari de Santueri corresponent a l'any 1475, consta que en la casa de les armes hi havia, entre altres coses: "Primo, una bandera reyal de pocha valor". (LR74 f.18)» ROSSELLÓ (1983), Pàg. 8.
- «El mes de juliol de 1344 (tenguem en compte que el rei Pere el Cerimoniós ja havia destronat el rei Jaume III), els procuradors reials donaren 3 lliures i 10 sous a Miquel de Puig Calvell "e foren per una senyera de sendat la qual los procuradors del énclit en Jacme de Mallorques avia fetes fer a ops de la Cort e les quals li pagam de manament del honrat en Phelip de Boïll, refformador e regent l'offici de Governador a soplicació del dit Miquell e aüt esguart que no's vanés, e la qual senyera costà so és a saber, VII canes de sendat axi groch com vermeyl a raó de VIIII sous la cana, dues lliures, setze sous" més les feines de cosir, seda i altres despeses. (RP 3.416 f.37)» ROSSELLÓ (1983), Pàg. 10.
- «...cuando en 1682 fue creado el Regimiento de infanteria de Mallorca, tomó también el uso de las armas de Aragón... » Joaquim Maria Bover, edició de la Història de Mallorca de Dameto, 1841, tom II, pàg. 784.
- «Con motivo de la proclamación de la República en España se izó ayer en la casa consistorial la bandera española juntamente con la mallorquina en señal seguramente de federación a que aspira el partido republicano. » Diario de Palma, 13 de febrer de 1873
- El 28 de juliol de 1978 es constituí, en un acte celebrat al castell de Bellver, el Consell General Interinsular, organisme autonòmic provisional. Aquell acte va estar presidit per les banderes espanyola i quatribarrada, en peu d'igualtat, i per les banderes de Mallorca (amb franja morada), de Menorca (amb franja blava) i de les Pitiüses (l'actual). Vegeu la foto.
En trobar més referències les hi posarem
Pàgina inicial
|