Air Berlin un cop més

No discutirem ara si un diari en català ha d’admetre publicitat en castellà o no. Com tothom, els mitjans en català privats tenen la llibertat de fer el que vulguin d’acord amb les seves conveniències. Igual que els anunciants tenen la llibertat de posar els anuncis com els vingui en gana, si els mitjans els els accepten. Però sí que farem el raonament següent:

Els lectors del Diari de Balears tots són catalanoparlants, o, com a mínim, tots entenen el català escrit perfectament. Si Air Berlin posa un anunci en castellà a la portada, no pot argumentar que és perquè “l’entengui tothom”, ni perquè no saben traduir-lo a la llengua dels lectors, sinó que només pot ser per un motiu: per a fer una afirmació de la seva ideologia catalanofòbica davant els lectors catalanoparlants del diari, com una resposta arrogant a la defensa del català que el seu menyspreu de la nostra llengua va provocar, com un acte d’altivesa insultant i com una ofensa als lectors.

Doncs cada dia que aquests senyors em facin a mi —lector diari del Balears— aquest lleig, jo els correspondré posant en el meu blog aquesta imatge. Naturalment, els efectes no seran els mateixos, però, i si hi hagués un caramull de blogs que fessin el mateix?

19 comentaris

19 comentaris rebuts

  1
 1. Joan - 01 desembre 2008 3:01 pm

  És evident que és un acte de prepotència des de tots els punts de vista. La vanitat dels doblers (una part dels quals surten de butxaques dels 11 milions de catalans) i l’arrogància de clavar una bandera a la cara del Diari de Balears. La teva és una bona iniciativa. De tenir blog propi, faria com tu. De moment, he descartat aquesta companyia fins que no faci un gest amistós.

 2. 2
 3. Josep de Menorca - 01 desembre 2008 7:17 pm

  Es veu que cerquen la manera de provocar-nos, de que els facem publicitat gratuïta… en aquestes alçades de la crisi econòmica tot val per estalviar-se alguns calerets… tenc clar que no viatjaré amb una companyia com aquesta…

 4. 3
 5. J. Amengual - 01 desembre 2008 11:07 pm

  Som subscriptor del dB. Em fa mal als ulls aquest reiterat anunci, però me serveix de recordatori. Aquests són els enemics de la nostra llengua.

 6. 4
 7. Silvia Senz Bueno - 02 desembre 2008 10:11 am

  Pots donar el codi de la imatge?

 8. 5
 9. Xavier Martín i Arruabarrena - 02 desembre 2008 1:35 pm

  Crec que totes les persones de seny (totes aquelles que respecten els drets dels pobles) hauriem de fer-nos ressó del teu article.

  Des d’ara i des del meu bloc:QUADERN DEL RETORN, t’ofereixo el meu granet de sorra. SÍ, NOSALTRES, TOTS UNITS COM LA MATA DE JONC PODEM DEFENSAR I NORMALITZAR EL CATALÀ.

  http://quaderndelretorn.blogspot.com

  Cordialment
  Xavier

 10. 6
 11. G. Bibiloni - 02 desembre 2008 2:40 pm

  Clicant damunt la imatge amb el botó dret, i després damunt “propietats” surt l’adreça.

 12. 7
 13. Xavier Martín i Arruabarrena - 02 desembre 2008 2:41 pm

  Des d’ara som ja blocs “germans”!

  Cordialment

  Xavier

 14. 8
 15. Joan Gabriel Mora - 03 desembre 2008 8:57 pm

  Sospitós, molt sospitós tot això. Em pregunt quines intencions polítiques, segurament inconfessables, s’amaguen darrere aqueixes provocacions. El que és clar és que la intenció no n’és, ni poc ni gens, publicitària.

 16. 9
 17. andreu - 05 desembre 2008 11:06 am

  No només AirBerlin ens vol provocar. Llegiu això:
  http://www.balearesliberal.com/20081205-circulo-balear-celebra-el-dia-de-la-constitucion.html

  Ja en treureu conclusions si vos vé de gust. Jo estic indignat i me sento impotent davant aquestes actuacions.

 18. 10
 19. Antoni - 05 desembre 2008 4:11 pm

  Al·lots, jo compartesc la vostra indignació amb l’actitud catalanòfoba dels (ir)responsables d’Air Berlín. Ara bé,si volar amb aquesta companyia m’ha de sortir més barat que fer-ho amb una altra, no m’ho pensaré dos pics. Què voleu que vos digui? No tothom té un salari de dos mil euros mensuals, amb el qual pugui permetre’s el luxe de pagar més pel mateix.

  Afectuosament,

 20. 11
 21. Joan Gabriel Mora - 05 desembre 2008 10:00 pm

  “Ja en treureu conclusions si vos vé de gust. Jo estic indignat i me sento impotent davant aquestes actuacions” andreu.
  Impotent? Podem expressar el nostre desacord, i podem contraactuar. El sol de la democràcia ha de brillar per a tothom.

  “Ara bé,si volar amb aquesta companyia m’ha de sortir més barat que fer-ho amb una altra, no m’ho pensaré dos pics” Antoni.
  Val. Però molts t’agrairem que al full de suggeriments i queixes et planyis de no haver estat atès en català. Això no et costarà cap cèntim.

 22. 12
 23. Catalina Marquès - 05 desembre 2008 11:14 pm

  I que voleu que fassi Air Berlin?, si el president de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Sebastià Serra, fa corregudes per poder seure a primera fila (a finals de juliol en un acte organitzat per l’Ajuntament d’Alcúdia), al costat de Middelmann (delegat d’Air Berlin).
  L’actitut de Serra contrasta amb la del president Laporta (per les mateixes dates), que no va deixar que el Barça viatgés amb un avió d’Air Berlin perquè aquesta companyia es nega a fer servir el català. El que en qualsevol altre país del món seria normal, aquí es veu encara com a una excentricitat.
  El president Laporta va mostrar, amb el seu gest, una decència a la que Serra per covardia va renunciar.
  I ja ho sabem que de les herbes molles …..

 24. 13
 25. Antoni - 06 desembre 2008 10:01 am

  “Val. Però molts t’agrairem que al full de suggeriments i queixes et planyis de no haver estat atès en català. Això no et costarà cap cèntim” Joan Gabriel Mora.

  Això sí que ho pens fer. De fet, tenc per costum presentar queixes per escrit als llocs on vaig i no em consider ben atès, i per motius de discriminació lingüística ja n’he presentades moltes, de reclamacions. El que passa és que si, pel mateix motiu, deix d’anar a comprar al Carrefour, al Mercadona i onsevulla que oferesquin preus interessants pels productes que venen… Si un no mira un poc la butxaca, doncs acaba el mes sense un cèntim, i no tothom pot anar a comprar al petit comerç perquè tot és molt més car. Això és tot.

 26. 14
 27. Joan A. Coll - 13 desembre 2008 3:10 pm

  Vos heu fixat que a l´anunci d´avui han canviat el seu vermell habitual pel color de moda, magenta?

 28. 15
 29. J. Amengual - 16 desembre 2008 10:44 pm

  Esper que li facin pagar un poc salat. Els 2 anuncis, el de 1a. plana i el de l’interior del dB.

 30. 16
 31. J. Amengual - 22 desembre 2008 10:43 pm

  Falta la imatge d’Air Berlin. Avui toca.

 32. 17
 33. G. Bibiloni - 22 desembre 2008 11:24 pm

  L’he posada a la part dreta inferior de la pantalla com a imatge flotant. En un principi em fallava però ara ja està arreglat.

 34. 18
 35. J. Amengual - 23 desembre 2008 10:53 pm

  Gràcies.

 36. 19
 37. J.Amengual - 25 maig 2009 2:11 pm

  Imatge d’Air Berlin.Toca.
  Aquests barruts no s’empenediran mai.
  Gràcies.

Podeu deixar un comentari