Heu espatllat la festa, senyor Diéguez

Antoni DiéguezPocs segons després que el diputat Gabriel Barceló digués que un objectiu del nou Govern és que tots els ciutadans de les Illes parlin la llengua pròpia del país amb normalitat, després que la diputada Marián Suárez, d’Eivissa pel Canvi, hispanoparlant habitual, donàs una lliçó d’aquesta normalitat parlant en català, amb evidència de l’esforç i amb un marcat accent espanyol, després que ahir el mateix candidat a president, senyor Antich, parlàs de promoure i defensar el català com a fita destacada del seu Govern, vós, portaveu del partit que encapçala aquest Govern, avui heu espatllat la festa. Com si no haguéssiu sentit a dir res de tot això, heu frustrat que el punt de partida d’aquesta legislatura, l’acte parlamentari d’investidura del nou president, fos una lliçó de normalitat lingüística, la que teòricament la nova administració ha de perseguir. Heu impedit que puguem dir que avui en el Parlament balear, en encetar una nova singladura, tothom ha parlat en català amb normalitat i sense cap problema. L’ideal que volem: la llengua per damunt els partits i al marge de les ideologies. Heu estat l’única i trista excepció. Com podem creure que aquest nou Govern vol que tothom parli català amb normalitat si en el mateix Parlament no ho fa un valencià que fa un fotimer d’anys que és a Mallorca? Vós podeu parlar perfectament en la llengua d’aquesta terra, però heu preferit alinear-vos amb els Delgado, el Círculo Balear, tota la tropa d’El Mundo i tots els qui menyspreen el català. Heu pegat un cop baix a un projecte de redreçament lingüístic que el vostre partit diu defensar i a la il·lusió que aquest projecte ha fet brostar en molts de ciutadans. El vostre partit té una cosa per a fer-se mirar urgentment.

6 comentaris

6 comentaris rebuts

    1
  1. joan - 04 juliol 2007 7:19 pm

    Un parell de coses:
    1. El PSOE és el PSOE.
    2. Antoni Diéguez sap parlar català prou bé, i hi va haver una temporada (crec que va ser l´època en què sonava com a possible candidat a la batlia de Palma) que l´emprava habitualment a les seves intervencions públiques. Si ja no ho fa, pens que és més per una qüestió d´estratègia de partit de cara al segment votant castellanoparlant.
    3. Tot i que m´estimaria més que Diéguez parlàs públicament català, amb la importància pedagògica que això tindria, preferesc esperar a veure com anirà l´acció de govern pel que fa a la llengua, més enllà de l´ús que en faci o no en faci el portaveu socialista en particular. “Espatlla” la seva part de responsabilitat. Però no crec que li hàgim d´atorgar tanta importància com per fer-lo responsable d´”espatllar-ho tot”.

  2. 2
  3. G. Bibiloni - 04 juliol 2007 8:45 pm

    He modificat el títol del post perquè l’inicial es prestava a una interpretació no exacta del que volia dir. El que Diéguez ha espatllat és l’acte d’avui. I ens ha donat una pista més del que ja sabíem. L’acció de govern sobre la llengua… tenim prou elements per a endevinar com anirà. Lamentablement. Tindrem moltes ocasions per parlar-ne.

  4. 3
  5. Joan Vicenç - 04 juliol 2007 8:51 pm

    En Dieguez ha fet més que una manca de respecte envers la nostra llengua: ha traçat el full de ruta del PSOÉ-PSIB quan al que entenen per normalització i el bilingüisme que defensaran i que aplicaran…
    Per altra banda i fent una comparança, ahir mateix varem poder comprovar com a Agustí Cerdà, parlamentari valencià a Madrid per ERC, li impedien parlar en català.
    No són detalls sense importància.
    Això sí, nosaltres hem de ser bons al·lots i hem de callar i deixar fer.

  6. 4
  7. Marc - 05 juliol 2007 11:29 am

    Home, crec que això respon a una estratègia de partit…No l’excús, Però si més no, ha parlat en una llengua amb certa correctesa.

    Qui realment ha aigualit la festa ha estat n’Estaràs, que no sap dir cinc mots seguits sense vomitar una barbaritat. És increïble la seva incompetència linguística. És ella qui no ha parlat ni en català, ni en castellà, ni en res.

  8. 5
  9. Un indígena - 10 juliol 2007 4:10 am

    Però no hi ha una Llei de normalització lingüística que hauria d’evitar aquesta mena d’espectacles?

  10. 6
  11. Joan Capó - 11 juliol 2007 8:26 am

    efctivament, el senyor Diéguez només va parlar en català mentre el seu nom va sonar com a candidat ( per sort, avui a Mallorca és impossible que un candidat a la presidència d’una institució no sàpiga parlar en català, a diferència del País Valencià!), record que una vegada que ho va fer al Parlament una diputada del PP li va entimar: en mallorquí! Si el PP presenta en Delgado a president del Govern sense que parli en català, haurem fet un pas més cap a la valencianització…
    Per altra banda, l’altre dia escoltava el senyor Diéguez i em cridava l’atenció que parla l’espanyol amb un marcadíssim accent català…

Podeu deixar un comentari