buy cheap arimidex online cheap, purchase strattera no visa online without prescription, u.s. pharmacies for cytotec without rx, buy zoloft saturday delivery cod, buy zithromax next day delivery, order hydrochlorothiazide online cash on delivery, order generic nolvadex online, cheap doxycycline prescriptions buy, buy desyrel online for anxiety, purchase diflucan without prescription from us pharmacy, order paxil cod overnight delivery, buy elavil online, no prescription seroquel online visa without script, cheap flagyl for sale with no rx required, abilify fedex without prescription, buy valtrex online, propecia without a presciption, buy lipitor online uk, baclofen no rx needed cod accepted, prescription prilosec online, buy synthroid online with a discount, buy cheap amaryl without prescription, buy clomid no prescription, bactrim next day no prescription, fosamax online, purchase online inderal without prescription, buy cipro online no prescription, order retin-a cream online for eyes, order accutane online overnight, buy premarin pharmacy, buy nexium pay by cod, buy prozac online no prescription, plavix buy without prescription, how to get prescription of zovirax, buy amoxil overnight cod, order lasix no visa without prescription, purchase cheapest acyclovir meds online,

Curiós bilingüisme, senyor Matas

Ahir, a l’acte d’inauguració –benedicció, d’una perspectiva més religiosa– del retaule de Miquel Barceló, a la capella de Sant Pere, o del Santíssim, de la catedral de Mallorca, vam poder veure a on condueix el famós bilingüisme del PP i del seu líder local, Jaume Matas. Després d’una missa solemne a l’estil Murgui (la litúrgia ritual en català i allò que s’havia d’entendre en bilingüe) es va fer la dita inauguració o benedicció, en la qual dues figures de la més rància sofisteria bilingüista, el caixer –de la Caixa– i ex conseller de Cultura Conrado de Villalonga i el referit president Matas, pronunciaren sengles discursos. Tots dos en espanyol directe i sense manies. Llevat que considerem que el discurs, sobretot, del president fos una peça bilingüe. Perquè en el parlament, espanyol de cap a cap, Matas hi va incrustar algunes cosetes en català, sí: el nom de la Seu –amb una e ben oberta–, els sintagmes Ajuntament de Palma, Consell de Mallorca, Illes Balears, el títol del bisbe –excel·lentíssim i reverendíssim senyor bisbe–, unes paraules adreçades a Barceló –gràcies, Miquel, per estimar sa teva terra i sa teva gent– i finalment uns versos d’un poeta que no puc recordar –sense passar-los, encertadament, pel seu corrector automàtic habitual i doncs sense salar-los.

Nihil novum sub sole baliarico: un cop més tenim una mostra de la política lingüística que practica el PP balear, l’exercici sistemàtic de la vergonya de la pròpia llengua i el vassallatge davant el foraster; la idea –creguda i laboriosament inculcada en els altres– que la llengua del país no és prou digna per a mantenir-la amb el cap alt davant el rei d’Espanya o de qui sigui. La grandesa de l’acte i de la Seu que l’aixoplugava no pogué tenir correspondència amb la consideració del català de Mallorca com un idioma de la mateixa dignitat i categoria que el temple majestuós construït pels nostres avantpassats, i hagué d’arrufar-se a un racó com una ventafocs esporuguida. Aquest és el seu bilingüisme. Només el rector de la Universitat va mantenir la dignitat de la seva institució i de la gent assenyada d’aquesta terra.

6 comentaris

6 comentaris rebuts

  1
 1. Nina de palla - 04 febrer 2007 2:33 pm

  Un cop més lloe les vostres encertades paraules i me n’avinc amb vós! Per cert, em plauria molt que comentéssiu res sobre allò que han fet a Sort, al Pallars Sobirà, allò de cruspir-se dos rucs en un àpat festiu on hi van assistir vora 400 comensals, amenitzat amb el lema: “Si ets una d’aquelles persones que porta l’ase català dins, fes que el teu somni es faci realitat: menja-te’l”! Jo he escrit un correu electrònic a la batllia de Sort tot reprovant aqueixa aberració, però crec que si vostè en feia cap referència enlloc, la repercussió seria major i més efectiva. La notícia l’he trobada a la següent adreça: http://www.lamalla.net/canal/localia/noticies/article?id=159250

 2. 2
 3. Nina de palla - 04 febrer 2007 2:57 pm

  Per cert, i en Barceló, se n’ha avingut a rebre els reis de Castella sense dir ni pruna, o bé s’ha empassat abjectament aqueix tràngol de mal pair? Ja sabem que han estat invitats pel clergat balear i pel PP balear, però, i en Barceló, que potser s’ha trobat en aqueix destret sense poder rebel·lar-se’n, o bé en Barceló és d’aqueixos nous ciutadans no nacionalistes afeccionats a la germanor multicultural? És aquest el dubte que en tinc; si en Barceló és monàrquic i votant del PP, o per contra l’han ensarronat amb allò que hom tot sovint ha emprat per ensarronar i engalipar els artistes; és a dir, la fama!

 4. 3
 5. Jordi Caldentey - 04 febrer 2007 7:30 pm

  El partit franquista ja no cerca dissimular que no té altre projecte per a la llengua catalana que l’extermini. No cabem en els seus esquemes. Hi som una nosa a llevar d’enmig. L’única diferència entre
  el feixisme del 1936 i el d’ara és que han baratat (…de moment) els “puños i las pistolas” per la propaganda política a l’estil Goebbels, és a dir, insistir cada dia sempre seguit i sense aturall en llur discurs criminalitzador de qualsevol intent de voler conservar les comunitats lingüístiques i nacionals oprimides de l’estat espanyol.

 6. 4
 7. Joan Vicenç - 05 febrer 2007 6:28 am

  Sense que cregui que en Miquel Barceló sigui nacionalista, sí que crec que té un sentit de la dignitat molt més alt que en Matas o en Murgui. Segurament es degué empassar el tràngol sencer, benediccions incloses, sense ganes de fer-ho. L’artista era on havia de ser, sense més remei per evitar-ho. En Matas per cert, tampoc va desdir gens en el seu acte quan al sentit de la dignitat que té: inexistent.A la mida, però, de la majoria dels seus votants.

 8. 5
 9. Antoni Martiàñez - 05 febrer 2007 2:53 pm

  El que ha fet en Matas a la inauguració de l’obra de Miquel Barceló no té nom; però, a part d’això, també ha comès una il·legalitat, i no sé com ningú no li’n demana explicacions, especialment l’oposició parlamentària. Però bé, peguem una ullada ràpida a l’ordenament vigent: “Els càrrecs de l’Administració de la CAIB de les Illes Balears s’han d’expressar normalment en català en els actes públics celebrats a les Illes Balears, sempre que la intervenció sigui per cas del propi càrrec” (art. 4 Decret 100/1990 de 29 de novembre). L’article en qüestió no pot ésser més clar i el president Matas l’està incomplint cada vegada que fa una intervenció en públic i no la fa en català. No fa gaire que en Rajoy ha dit, sobre el lehendakari basc, que “está sometido a la ley, como todos los ciudadanos, por muy lehendakari que sea”. El mateix podria dir d’en Màtiges, o no?

 10. 6
 11. G. Bibiloni - 05 febrer 2007 4:02 pm

  Exactament. En aquest país sembla que les lleis lingüístiques són les úniques que estan fetes per a no complir-se. Com passa també amb la Llei de comerç de les Illes Balears. Em faig creus com les entitats defensores de la llengua no van als tribunals a denunciar les il·legalitats, com fan sistemàticament els altres.

Podeu deixar un comentari